Interessant

Witte de With Center for Contemporary Art

Netherlands

Het Witte de With Center for Contemporary Art aan de Witte de Withstraat 50 is een organisatie voor kunst. Het heeft een internationaal karakter en handelt vanuit Rotterdam. De organisatie verstrekt al vanaf 1990 informatie aan een ieder, die de ontwikkelingen op het gebied van de internationale hedendaagse kunst volgt, en geldt als een van de belangrijkste organisaties voor hedendaagse kunst in Nederland.

Maar liefst drie keer per jaar kunnen belangstellenden de werken van zowel de gevestigde kunstenaars, als de nieuwkomers in de kunstwereld, aanschouwen middels de exposities die gehouden worden. De instelling organiseert ook lezingen en filmvertoningen. Het centrum heeft ook een goed aanbod aan educatieve activiteiten en publiceert boeken.

Het Witte de With Center staat niet op zichzelf, het gebouw wordt gedeeld met TENT Rotterdam. Een voormalig schoolgebouw herbergt in stijl de tentoonstellingsruimte.

Witte de With Center for Contemporary Art

Het Witte de With Center for Contemporary Art, opgericht in 1990, is een kunstcentrum met als doel de werken van hedendaagse beeldend kunstenaars en culturele makers te presenteren en bespreken en is ook internationaal een begrip. De activiteiten beperken zich dan ook niet alleen tot de lokale kunstenaars, maar trekt ook deelnemers uit de rest van de wereld aan. Het centrum organiseert/geeft ook kunstenaars opdrachten en werkt aan zowel educatieve als samenwerkingsinitiatieven. Als organisatie, die vooral samenwerkt met kunstenaars en deelnemers, waarbij men deze op een gerichte manier laat nadenken over de hedendaagse onderwerpen, is er ook ruime aandacht voor het verleden. Het Witte de With Center for Contemporary Art kijkt als non-profitorganisatie ook naar de ontwikkeling van de kunst in de toekomst. De organisatie stelt zichzelf de vraag hoe kunst er dan komt uit te zien. Dit is een uitdaging voor de kunstenaars. Betrokken deelnemers bespreken ook uiteenlopende culturele ontwikkelingen. Hiervoor worden speciale conferenties gehouden. Het onderwerp over de botsing van culturen is in het recente verleden behandeld. Ook op educatief gebied kunnen deelnemers hun kennis verrijken, zo had een training in collectief leren als doel om jongeren in Rotterdam vaardigheden bij te brengen via een leer/werk traject tijdens een zes maanden durend programma.

TENT

In hetzelfde gebouw zit ook het platform TENT waar eigentijdse kunst wordt getoond, die in verbinding staat met de stad Rotterdam. Aan lokale kunstenaars, partners en andere initiatieven wordt extra ruimte geboden.

Het is gezellig in de Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat was in het verleden een broeinest van vage café’s, illigaal gokken en prostitutie. De lokale bewoners bleven uit de buurt en vrouwen durfden er in het donker niet alleen over straat te lopen. Tegenwoordig is het voor velen de gezelligste straat van Rotterdam met leuke terrasjes, bars voor jong en oud, winkeltjes en kunstgallerijen.

Officiële aankondiging van Witte de With Center

Witte de With Center heeft aangekondigd dat de naam met ingang van 27 juni 2020 is ingetrokken. Dit heeft te maken met het koloniale verleden van de naamdrager, Witte Cornelizoon de With. Het Centrum voor Hedendaagse Kunst was hier al enige tijd mee bezig. Totdat het Centrum de nieuwe naam presenteert, blijft het centrum gewoon geopend. Wij zullen u informeren wanneer de nieuwe naam wordt gepresenteerd.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
13:30-18:00
Donderdag
13:30-18:00
Vrijdag
13:30-18:00
Vrijdag avond
19:00-21:00
Zaterdag
13:30-18:00
Zondag
Gesloten

Prijzen

Combiticket Witte de With en TENT
Volwassenen
€ 9,00
Tot 18 jaar
Gratis
Studenten
€ 4,50
65-plus, CJP-pas
€ 4,50
Museumkaart, Rotterdampas
Gratis
Leden, ICOM
Gratis

010 411 0144

Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam