Wereldmuseum Rotterdam
In Rotterdam leven meer dan honderdzeventig culturen bij, met en door elkaar. De collectie van het Wereldmuseum is sinds de oprichting in 1885 voornamelijk door Rotterdammers bijeengebracht. De geschiedenis van het pand waarin het museum gehuisvest is, begint al in 1851. De Vereeniging der Koninklijke Yachtclub nam als eerste het pand in gebruik. In het pand zaten was- en kleedruimtes voor de watersporters. De leden van de vereniging keken ook vanuit het pand naar roei- en zeilwedstrijden op de Maas. Prins Hendrik was de eigenaar van een appartement op de tweede verdieping.
Er werd in die tijd al een begin gemaakt met de huidige collectie van het Wereldmuseum. De leden, Rotterdamse reders en wetenschappers schonken naast objecten die gerelateerd waren aan de scheepvaart ook kunst- en gebruiksvoorwerpen van niet-westerse volkeren. Dit werd tentoongesteld in het gebouw. De Vereeniging der Koninklijke Yachtclub ging uiteindelijk failliet en het gebouw werd verkocht aan de gemeente Rotterdam. Zo werd in 1885 het Museum voor Land- en Volkenkunde hier geopend. Dit is het huidige Wereldmuseum. Een groot deel van de objecten die aan de scheepvaart gerelateerd waren bestonden uit scheepsmodellen. Deze collectie vormden de basis voor het huidige Maritiem Museum Rotterdam.
Wereldmuseum Rotterdam
Het Wereldmuseum ondergaat een grootschalige verbouwing die in 2020 volledig voltooid zou moeten zijn. Onder andere door de corona maatregelen is het nog maar de vraag of dit gaat lukken.
De Superstraat is een gedeelte van het museum wat inmiddels al klaar is. In 2019 is dit gedeelte geopend door Koningin Maxima. Deze Superstraat is een straat waarin kinderen met verhalen en beeldmateriaal meer inzicht krijgen in de diverse culturen. Zo leren ze de stad Rotterdam beter kennen en komen ze op hun eigen manier in aanraking met kunst. De Superstraat is geopend op woensdag van 12:00-17:00 uur en in het weekend beide dagen van 10:00-17:00 uur.
Enkele tijdelijke tentoonstellingen gaan nu niet door vanwege corona. Vier kunstenaars met een Caribisch-Nederlandse achtergrond zou eigen werk tonen en werk wat hen inspireert. En een andere tentoonstelling over de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië ligt ook stil.
Wereldmuseum online
Om toch een portie cultuur te kunnen opsnuiven is er een online expo van de vaste tentoonstelling; Roffa’s Creators, hierin toont partyfotograaf Delicia Celik foto’s uit verschillende subculturen in het uitgaansleven. Deze zijn hier te bekijken.
Napraten over je bezoek aan het Wereldmuseum doe je natuurlijk in het museumcafé. En in de museumwinkel is vast iets te koop wat je thuis kunt wegzetten als leuk aandenken.
Calandmonument
Aan de zijkant van het Wereldmuseum staat het Calandmonument, dit is een gedenkteken voor Pieter Caland. Deze ingenieur is de ontwerper van de Nieuwe Waterweg en tegelijkertijd heeft hij leiding gegeven aan het team dat dit project heeft gerealiseerd in de periode van 1866 tot 1872.
Nationaal Museum van Wereldculturen
In 2014 gingen enkele musea samen om één Rijksmuseum te vormen. Het Afrika Museum, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Rijksmuseum Volkenkunde. Het Wereldmuseum is in 2017 gaan samenwerken met deze drie musea, omdat het thema culturen de basis is van het Wereldmuseum aan de Willemskade.
Openingstijden
Prijzen
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam