Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum houdt mensen bewust van de kracht van de natuur en van water in het bijzonder. De watersnoodramp van 1953 vond plaats in de nacht van 31 januari op 1 februari. De watersnoodramp kostte achtienhonderdzesendertig mensen het leven in Nederland. Zoals vaker het geval is bij zulke grote rampen was er al langere tijd bekend dat de dijken niet hoog en sterk genoeg waren. Op 21 februari 1953 werd de Deltacommissie geïnstalleerd. Deze commissie had als opdracht de Nederlandse kust bestand maken tegen toekomstig watergeweld van de natuur. De Hollandse IJssel is een stormvloedkering bij Krimpen aan de IJssel. Dit was in 1958 het eerste voltooide werk van de Deltawerken. In 1997 is met de stormvloedkering bij Spijkenisse, de Hartelkering,het volledige project afgerond
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
In het dorpje Ouwerkerk, op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, bevindt zich het Watersnoodmuseum. Op de bewuste nacht van de ramp verloor het dorpje eenennegentig inwoners, zo’n 16% van het totaal aantal inwoners van Ouwerkerk. Dit was uiteraard een enorme schok voor iedereen, maar er is niet bekend of dit de reden is waarom het Watersnoodmuseum nu juist daar gebouwd is. Het Watersnoodmuseum heeft haar deuren op 2 april 2001 voor het eerst geopend. Het museum werd gebouwd met een caisson die gebruikt was voor het sluiten van een gat in de dijk. In 2009 werd het, inmiddels uitgebreide museum naar vier caissons, geopend door de toenmalige premier; de heer Jan Peter Balkenende.
Een afdaalbaar caisson is een constructie in de vorm van een fundering. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de aanleg van onder andere tunnels. De vier caissons waarvan het Watersnoodmuseum is gebouwd zijn gebruikt bij het sluiten van diverse door de ramp doorgebroken dijken.
Deze vier caissons staan ook voor vier vaste tentoonstellingen met als thema:
- Het breken van de dijken
- Eerst de radeloosheid en daarna het doorzettingsvermogen
- Herstel van de dijken en de versterking ervan
- Waterbeheer
Watersnoodmuseum voor jongeren
Er is ook een vast Jeugdwatersnoodmuseum waar je jongeren hoort vertellen over de ramp van 1953. Eén daarvan is bijvoorbeeld Janny, ze was elf jaar oud toen het gebeurde en hun hele huis werd vernield. Deze en nog meer indrukwekkende verhalen zijn te beluisteren om ons bewust te houden van wat de kracht van water kan aanrichten.
Tijdelijke tentoonstellingen laten bijvoorbeeld de stijgende zeespiegels op andere plaatsen in de Wereld zien. Een tijdelijke tentoonstelling kan ook de diversiteit aan spullen die aan het museum zijn geschonken omvatten.
De vier caissons en het gebied eromheen zijn een Nationaal Monument geworden. Ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers staat er ook een Herdenkingsmonument gemaakt door kunstenaar Gust Romijn. De tekst op het monument is: Het water, de storm, de stilte
Openingstijden
Prijzen
0111 644 382
Weg van de Buitenlandse Pers 5
4305 RJ Ouwerkerk
Extra info
Openbaar Vervoer
- Op het eiland Schouwen-Duivenland rijdt geen trein
- De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 6 kilometer van het museum
- In Zierikzee kun je wel fietsen huren