Interessant

Tropenmuseum Amsterdam

Amsterdam

Het Tropenmuseum begint haar geschiedenis in 1864 met Frederik van Eeden. Hij kreeg in dit jaar de opdracht een collectie te beginnen die de basis moest vormen voor een toekomstig museum over overzeese gebiedsdelen die bij Nederland hoorden. Na dit besluit door de Maatschappij ter Bevordering van Nijverheid, begon Van Eeden op de zolderkamer van zijn huis in Haarlem een verzameling die al snel groeide. Het bleek dat vele mensen verzamelingen objecten uit Nederlands-Indië thuis hadden, en deze schonken ze aan Van Eeden.

Rond 1871 werd de verzameling zo groot werd dat het niet meer in Van Eeden’s huis paste, en werd er gezocht naar een andere locatie voor al die voorwerpen. Dit werd het eerste Koloniaal Museum ter wereld, te bezoeken in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De collectie groeide echter door en werd, na een lange bouw van een statig pand, verplaatst naar Amsterdam. Hier werd op 9 oktober 1926 het Koloniaal Instituut geopend door Koningin Wilhelmina. Na jaren dienst te hebben gedaan als dit instituut, werd het in 1950 het Tropenmuseum. Een uitgebreide verbouwing in de jaren ´70 maakte het tot het museum zoals we het nu kennen: het Tropenmuseum, onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Hierbij horen verder het Wereldmuseum Rotterdam, Museum Volkenkunde Leiden en het Afrika museum.

Tropenmuseum Amsterdam

De basis van de collecties die centraal staan in het Tropenmuseum in Amsterdam is een gecombineerd geheel van collecties uit het 19e-eeuwse Koloniaal Museum uit Haarlem en de oude collectie uit het Ethnographisch Museum Artis. Het Tropenmuseum Amsterdam houdt dezelfde lijn aan als de andere musea uit het Nationaal Museum van Wereldculturen: centraal staat de mens en de bijzondere culturele diversiteit die de wereld kent. Het menselijk verhaal achter ieder object komt naar voren en wordt als een rode draad verbonden aan thema´s zoals rouwen en vieren. De combinatie tussen geluidsfragmenten, videobeelden en traditionele en moderne (kunst) objecten zorgen voor een heuse belevenis in het museum. Van Afrika tot Azië en tot Latijns-Amerika, alle werelddelen komen voorbij in het Tropenmuseum.

Naast het Tropenmuseum is er ook het Tropenmuseum Junior, opgericht in 1975 als eerste kindermuseum van Nederland. Het museumconcept waar kinderen kunnen aanraken, beleven, zien en meedoen is aansprekend en stimuleert een open blik op de wereld. Dit is dan ook een van de doelstellingen van het museum. In Tropenmuseum Junior neem je actief deel aan de tentoonstelling en komen onderwerpen tot leven.

Nu in het Tropenmuseum Amsterdam

Naast een grote vaste verzameling etnografische objecten uit (sub-)tropische gebieden, zijn er ook wisselende tentoonstellingen in het Tropenmuseum. Op dit moment is Bali – Behind the scenes tot en met 10 januari 2021 te zien. Hier wordt zicht gegeven op de vele gezichten van dit Indonesische eiland door de ogen van vooraanstaande hedendaagse Balinese kunstenaars, in het licht van huidige ontwikkelingen zoals de invloed van het massatoerisme op de Balinese cultuur. Een andere tentoonstelling is Heden van het slavernijverleden, waar je een duik neemt in het actuele thema slavernij uit het verleden.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen werkt sinds 2017 nauw samen met alle bijbehorende musea en heeft zo een online museum opgezet met wereldverhalen. Op de collectie website kun je een omvangrijke verzameling bekijken en lezen over de (gebruiks-) geschiedenis van de objecten. Om een idee te geven van de collectie: er zijn bijna 450.000 voorwerpen, 350.000 documentair beeldmateriaal en 260.000 fotografische beelden te bekijken.

 

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
10:00-17:00
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
10:00-17:00
Zondag
10:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 16,00
Jeugd 4 t/m 18 jaar
€ 8,00
Kinderen t/m 3 jaar
Gratis
Studentenkaart
€ 10,00
CJP-pas vanaf 19 jaar
€ 9,00
Cjp-pas t/m 18 jaar
€ 7,00
Museumkaart
Gratis

Linnaeusstraat 2
1092 CK Amsterdam