Interessant

Teylers Museum

Holland

In het centrum van de oude stad Haarlem staat langs de gracht, Nederlands oudste museum met de verdeling van smalle renaissancegevels. Dit Rijksmonument, werd gebouwd achter de woning in de tuin van de familie Teyler gebouwd, opened in 1885 de deuren, ruim een eeuw nadat de instelling en nalatenschap van was opgericht en opgesteld  aan de Damstraat in 1784

Het museum heeft zijn naam te danken aan de Haarlemse textiel magnaat, bankier en filantroop Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het vermogen wat Teyler naliet aan de stichting Teyler werd gebruikt om het Teylers Museum te bouwen.

Teylers Museum Haarlem

Aan de voorgevel van het gebouw van het Teylers Museum kun je al zien wat je binnen kunt verwachten. Wanneer de deuren zich openen heb je gelijk een prachtig en verwondert effect, alleen al door de beleving van het interieur en de mooie architectuur. De architectuur van de ovale zaal, geïnspireerd door de idealen en de tijd van “De verlichting”, de magische lichtkoepel geeft dit weer.

Het museum heeft een zeer uiteenlopende collectie aan fossielen, mineralen, instrumenten en hele stellages vol met oude onderzoeken. Hier kwamen wetenschappers en studenten samen om hun kennis met elkaar uit te wisselen en te documenteren. Dit museum heeft de unieke logica van een museum; bewaren en dat gebruiken als laboratorium voor onderzoek en ontwikkeling van het nieuwe.

Een toer door het laboratorium waar de wetenschap, zoals die toen werd onderzocht en uitgevoerd, is een bijzondere beleving. Vanuit deze tijdsgeest zou een relativering naar de Harry Potter tijd een goede aanwijzing zijn.

In de schilderijenzaal doet de bezoeker goed een indruk op over het leven van die tijd. De wereld beroemde indrukwekkende bibliotheek, weerspiegeld de enorme kennis en studies die daar zijn verricht.

Naast de vaste collectie is er een exporuimte waar wisselend exposities worden gehouden, deze bestaan vaak meer uit werken of projecten van deze tijd. In 2020 is de familie tentoonstelling over Dinosaurussen, die vooral kinderen aantrekt verlengd.

Deze staat naast het modern aangebouwd café dat aandoet aan “de verlichting” van de ovale zaal.

Beleef meer in de stad van het Teylers Museum

In de geliefde winkelstad Haarlem kun je de sfeer van het typisch Hollands stedelijk ervaren. Langs de gracht zij aan zij staande de oud Hollandse gevels bewonderen, afkomstig uit de renaissance tot de neostijl. Niet ver van het museum staat de toren van Bakenesse, de Bakenesskerk.de Waag en de Bravo met hun indrukwekkende architectuur. De Oostenrijkse architect, Christiaan Ulrich, toont in de bouwwerken zijn invloeden. Deze grachten panden geeft een goede indruk van wat u in de stad van Haarlem kunt verwachten.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 14,00
Kind 6 t/m 18 jaar
€ 2,00
Kind 0 t/m 5 jaar
Gratis
CJP-pas
€ 8,00
Museumkaart
Gratis

023 516 0960

Spaarne 16
2011 CH Haarlem,