Interessant

Stedelijk Museum Schiedam

Netherlands

Het Stedelijk Museum Schiedam is gebaseerd op drie centrale collecties. Het gaat om de CoBrA-collectie, en dat al ongeveer vijftig jaar, abstracte kunst uit de zestiger en zeventiger jaren en daarnaast hedendaagse kunst vanaf de negentiger jaren. Het museum is gevestigd in het pand van het voormalige Sint Jacobs Gasthuis; een gasthuis voor bejaarden en zieken. Het eerste gebouw stond er al in 1260. Eind 1700 werd het vernieuwd naar een neoclassicistisch model. In 1940 trok het museum datzelfde gebouw in. In 1966 en 2003 kwamen er veranderingen in de indeling. Eerst kreeg het museum de voormalige mannenvleugel van het gasthuis erbij. Daarna kwam in 2003 een totale vernieuwing met de renovatie van het gebouw. Er kwamen in plaats van de vier vorige zalen, elf zalen voor tentoonstellingen. In 2006 opende Koningin Beatrix het nieuwe gebouw.

Stedelijk Museum Schiedam

Er valt veel te doen en te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers krijgen vooral moderne kunst van Nederland te zien en wel werken die na 1945 zijn gemaakt. Ofwel naoorlogse kunst. Bij een bezoek aan het museum krijg je een ware uitbarsting van kleuren, stijlen en vormen te zien. Je kunt de experimentele CoBrA-collectie bezichtigen, vroege werken van kunstenaars, die in de loop der jaren, een gevestigde naam hebben verworven, maar ook voorwerpen die laten zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld. De jeneverindustrie is daar een bekend onderdeel van.

De collectie bestaat uit opgekochte kunst, maar ook uit vele schenkingen. Het scala aan speciale activiteiten en tentoonstellingen wat het museum biedt geeft bezoekers de gelegenheid om zo vaak als gewenst langs te komen.

Concerten, tours of workshops in het Stedelijk Museum Schiedam

Kunst, cultuur en geschiedenis vormen de leidraden voor elke beleving in het Schiedamse museum. Hieraan is vanaf het begin vormgegeven met de collectie, maar ook de activiteiten in de tentoonstellingszalen. Er is ook een keur aan interactieve programma’s.

Zoals de naam misschien al doet vermoeden zijn het museum en de stad nauw met elkaar verbonden. Dit is behalve in de werken ook in de programmering terug te zien. Hiermee kun je als bezoeker de stad beter leren kennen en de rest van de wereld bekijken vanuit het oogpunt van kunstenaars uit verschillende disciplines. Behalve kunstschilders en beeldhouwers, zijn ook auteurs en musici opgenomen in het bestand.

Elke eerste vrijdag van de maand kun je een halfuur genieten van klassieke muziek. De stadsorganist zit dan achter de historische orgel. Ook kun je desgewenst met of zonder gids de tentoongestelde werken bewonderen. Wat dacht je van zelf de kunstenaar uithangen in een van de workshops voor volwassenen; er zijn aparte voor kinderen of gewoon gezellig met kinderen en volwassenen samen. Er worden regelmatig, afgestemd op de exposities, activiteiten georganiseerd waarbij het publiek in gesprek kan met kunstenaars. Het Stedelijk Museum Schiedam opent deuren naar de stad en de deur van de stad naar de wereld voor haar bezoekers.

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 12,50
Jongeren t/m 18
Gratis
Schiedammers
€ 5,00
CJP-pas, studentenkaart
€ 5,00
Museumkaart, Rotterdampas
Gratis

Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam

Extra info

Afwijkende openingstijden

Feestdagen
11:00-17:00
Koningsdag
Gesloten
Eerste Kerstdag
Gesloten
Nieuwjaarsdag
Gesloten

Extra info prijzen

Leden Historische Vereniging Schiedam
€ 5,00
Komkids Familiepas
€ 5,00
ICOM-kaart, Rembrandtpas
Gratis
Bankgiro VIP-kaart
Gratis
Vrienden van Museum
Gratis
Docentenpas Stedelijk Museum Schiedam
Gratis