Interessant

Sparta Museum Rotterdam

Netherlands

De oudste club in het betaald voetbal in Nederland is Sparta, opgericht in 1888 als RC&FC Sparta. In 1892 spelen ze in competitieverband in de Tweede klasse waarbij Sparta reclame maakt voor de wedstrijden, zodat er op sommige wedstrijden al 1500 mensen afkomen. In 1909 wordt Sparta gekroond tot de Nederlandse Kampioen en dit wordt herhaald in 1911, 1912. 1913 en 1915. In 1916 gaat Sparta Rotterdam spelen in de wijk Spangen in het stadion wat nu nog steeds bekend staat als het Kasteel. In 1958 wint Sparta de KNVB beker en in 1959 worden ze Landskampioen van Nederland in het betaald voetbal. De laatste keer dat Sparta kampioen is geworden was in 2016 in de Eerste Divisie.

Sparta Rotterdam

Het kasteel werd op het einde van de vorige eeuw nog grondig gerenoveerd en vanaf 2000 speelt Sparta in het vernieuwde Kasteel, waar bijna elfduizend toeschouwers in passen. De afgelopen twintig jaar is de club uit Spangen drie maal gedegradeerd naar de Eerste Divisie en gelukkig vechten de Kasteelkheren zich steeds weer terug naar de Erediviesie, waar ze natuurlijk thuis horen. Helaas is het al weer even geleden dat er een echte grote prijs werd gewonnen, dat was de KNVB Beker in 1966.

Dat Sparta een grote club is blijkt uit het feit dat ze meerdere malen hebben meegedaan aan de Europese competities. De Europacup I in 59/60, Europacup II in 62/63, 66/67 en 71/72, UEFA Cup in 83/84 en 85/86 en de Intertoto Cup in 1967, 1975 en 1994.

Het Sparta Museum

De meeste voetbalstadions hebben wel een bijnaam maar waarschijnlijk is Het Kasteel de bekendste naam van een stadion in Nederland. Aangezien Sparta de eerste Nederlandse club was die in Groot Brittannië speelde en daarnaast ook de eerste Nederlandse club die in China voetbalde, zijn zowel de club als het stadion ook in het buitenland bekend. Voetbalfans uit het buitenland willen nog weleens naar Rotterdam komen om het Sparta Museum te bezoeken en een wedstrijd bij te wonen.

Een bezoek aan het museum gaat samen met een rondleiding door het Kasteel. Deze rondleiding worden soms gedaan door oud-spelers, maar ook andere gidsen zijn echte Spartanen en kunnen de mooie verhalen van de club van Rood en Wit vertellen.

In de omgeving van het Sparta Museum

Niet ver van het Kasteel staat de Van Nelle Fabriek, de vroegere tabaksfabriek, is tegenwoordig een bedrijfscentrum, conferentiecentrum en valt onder BV Ontwerpfabriek. Vanwege de prachtige architectuur waarmee de fabriek is gebouwd staat het tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Misschien wel de bekendste attractie van Rotterdam; Diergaarde Blijdorp, ligt aan de andere kans van het kanaal de Delfshavense Schie. Deze dierentuin is verdeeld in werelddelen waarin de bijbehorende dieren worden gehouden, zodat het publiek ze kan bewonderen. Een aanrader voor de mensen die er nog nooit zijn geweest, want er zijn niet voor niets veel mensen die regelmatig een kijkje nemen in Diergaarde Blijdorp.

Bezoek website

Openingstijden

Op aanvraag
Tijdens kantoortijden

Prijzen

Alleen groepen vanaf 10 personen p.p.
€ 5,00

Spartapark Noord 1
3027 VW Rotterdam