Interessant

Schaakstukkenmuseum Rotterdam

Netherlands

Je hoeft geen schaker te zijn om te kunnen genieten van de prachtige schaakstukken in het Schaakstukkenmuseum aan het Blaakse Bos. In de kubuswoningen in Rotterdam is zonder meer een unieke collectie schaakborden en stukken te vinden van glas, hout en andere materialen. Oprichter Ridder Dijkshoorn begon het Schaakstukkenmuseum in Rotterdam. Wat voornamelijk begon met een eigen verzameling groeide langzaam uit tot een museum dat beschikt over meer dan negenhonderd sets.

Een wereld gaat open als je het museum binnenstapt, vanwege de kleuren, vormen en uitstraling van de ontwerpen. Het spel met tweeëndertig stukken dat op een bord van vierenzestig velden wordt uitgevochten neemt de bezoeker mee naar tijden uit een ver verleden. Er zijn borden met Vikingen tegenover Christelijke Ridders en op een ander bord vind je de Dakota Indianen tegenover de soldaten van Abraham Lincoln. Hier zijn schaakspellen van over de hele wereld te bezichtigen.

Schaakstukkenmuseum Rotterdam

De geschiedenis komt tot leven in het goed ingerichte museum aan de Blaak. De unieke sets staan keurig opgesteld en zien er fris uit. Tegen een bescheiden tarief of met een museumkaart kan iedereen zich vergapen aan de stukken in het museum, dat goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Jaarlijks wordt er een ontwerpwedstrijd georganiseerd waar de winnaar een leuk bedrag kan opstrijken. Dit particulier museum  spreekt ook tot de verbeelding van kinderen. Vooral de stripfiguren en filmhelden trekken de aandacht van de jeugdigen. Het Schaakstukkenmuseum is niet alleen uniek voor Rotterdam en de rest van Nederland, maar ook voor de wereld, omdat het de grootste collectie wereldwijd bezit. De spellen worden in allerlei vormen aan het publiek tentoongesteld. Ook de voetbalfans komen aan hun trekken door een voetbalwedstrijd die op het schaakbord wordt uitgevochten.

Wie door het kijken gemotiveerd is geraakt, kan zich ook verder verdiepen in de schaakgeschiedenis, door de beschikbare literatuur in het museum. Voor wie zelf een schaakset wil ontwerpen bestaat de mogelijkheid om vanaf het begin van Museumnacht begin maart tot 1 maart van het volgende jaar de eigen creaties in te leveren bij het Schaakstukkenmuseum. Aan de deelname staat het een ieder vrij om zijn of haar inzendingen te doen. De voorwaarden zijn op de website van het museum na te lezen. De bron van inspiratie is, net zoals het schaakspel, onuitputtelijk, want of het nou om klassiekers tussen voetbalclubs gaat of strijd tussen stammen en soldaten, het is mogelijk om zelf een thema te bedenken.

De omgeving van het Schaakstukkenmuseum Rotterdam

Na je bezoek aan het Schaakstukkenmuseum heb je misschien wel de behoefte om een potje schaak te spelen. De terrassen aan de Oude Haven kunnen dan een prima locatie zijn, waar je onder het genot van een drankje een potje gaat spelen. Ik zou wel je eigen schaakbord meenemen, want die zijn niet overal beschikbaar.