Interessant

Rotterdams Radio Museum

Netherlands

Terug gaan in de tijd om oude radio’s, televisies en computers te bekijken kan in het Rotterdams Radio Museum. Dit museum is opgericht in 1998 en houdt exposities voor het publiek. Een ander doel is om de grote variatie aan apparatuur te conserveren. Samen met enthousiaste vrijwilligers worden de verschillende interessante apparaten gerestaureerd en gepresenteerd aan het publiek. Het museum ontvangt regelmatig nieuwe apparaten en toestellen, die wanneer goed bevonden, de bestaande collectie aanvullen. Het gebouw op de foto is de voormalige gebouw van het Rotterdams Radio Museum. Doordat het verouderd was is het museum verplaatst naar de overkant in het gebouw van Radio Correct.

Rotterdams Radio Museum

De heer Harry de Jong sr. is de oprichter van het Rotterdams Radio Museum.  De voormalige directeur van Correct had oog voor techniek en vond het belangrijk dat geïnteresseerden het ontstaan van apparatuur konden blijven volgen. De apparatuur, waaronder ook zenders en ontvangers, vergt veel onderhoud en het team vrijwilligers is haast iedere dag bezig met restauraties. De verzameling bestaat uit ruim tweeduizend apparaten; voornamelijk radio’s en televisies. Voor veel hobbyisten en overige geïnteresseerden een ware bron van inspiratie en nostalgie. Zoals de naam al doet vermoeden ontbreken de radio’s uit de vorige eeuw niet in het museum. Je vindt er modellen tot meer dan 100 jaar oud.

Audio -en Videoapparatuur uit het verleden

In een speciaal deel van het museum vind je een uitgebreide collectie over de historie van televisie en video. Zwart wit televisies en de eerste videorecorders trekken de aandacht, maar ook oude videocamera’s zijn er te bewonderen. Wat nu op een geheugenkaart wordt opgeslagen werd 10 tot 20 jaar op bandjes in verschillende typen geregistreerd. ‘Terugspoelen’ was een normaal begrip. Tussendoor toont het Rotterdam Radio Museum ook oude televisie programma’s. De voormalig directeur van Correct heeft voor een goede basis van audioapparatuur in het museum gezorgd. Platenspelers en cassette recorders ontbreken dan ook niet. Ook de revolutionaire cd spelers pronken in het museum.

Het begin van de computer opmars, de oude personal computers, vind je in ruime mate, omdat verschillende merken en uitvoeringen worden gepresenteerd. Je kunt rustig kijken naar de verschillende computerspellen, die de huidige generatie mogelijk nooit hebben gekend.

Zelfs elektronica voor de scheepvaart ontbreekt niet. Je voelt je al gauw de kapitein op een schip met radio zenders en ontvangers, maar ook door de verschillende radar – en navigatiesystemen.

Het museum  geeft graag rondleidingen aan scholen. Leerlingen kunnen zelfs een speurtocht ondernemen. Daarnaast zijn er voor groepen groter dan tien personen mogelijkheden om een afspraak te maken voor een bezoek. Bovendien beschikt het museum over een bibliotheek waar je een scala aan informatie en literatuur kunt vinden.

Wat is er nog meer te doen in de buurt van het Rotterdams Radio Museum

Niet ver van het Radio Museum ligt het Spoorwegmuseum Stoomdepot waar je op een echt treinstation en in een echte werkplaats kun zien hoe de trein zich heeft ontwikkeld. Dit is een interessant museum als je net de ontwikkeling in het Radio Museum hebt gezien.