Interessant
Tot eind juni gesloten ivm Corona maatregelen

Rotterdam Transport Museum

Netherlands

De vereniging werd in 1997 opgericht om verschillende historische transportcollecties bij elkaar te brengen in een collectie. Op dit moment bestaat de gezamenlijke collectie uit ruim zestig trams, twintig bussen en een ondergrondse metro; daterend uit 1967. Het grootste gedeelte van de collectie valt onder eigendom van het regionale openbaar vervoerbedrijf RET. Een ander deel van de transportmiddelen zijn in particuliere handen. Het depot Hillegersberg herbergt de trams, een bus en een ondergrondse eenheid. Het OV-museum beschikt over een interessante boekencollectie; enkele boeken die te koop zijn behandelen niet alleen de geschiedenis, maar gaan ook in op de techniek achter de voertuigen. Handig is dat de boeken ook online besteld kunnen worden. Verder is er een kleine reparatiewerkplaats. Het Rotterdamse OV-museum is sinds 2010 gehuisvest in de monumentale tramremise Hillegersberg uit 1923. Helaas staan enkele bussen uit de collectie opgesteld in een RET-bus depot, welke niet toegankelijk is voor het publiek.

Rotterdam Transport Museum

Behalve kijken en observeren biedt het museum ook verhuurmogelijkheden. Hiervoor zijn verschillende trams beschikbaar, die gehuurd kunnen worden en waarmee een leuke tocht door Rotterdam mogelijk is. Verschillende klassieke trams kunnen gehuurd worden voor een gezellig dagje uit. Uit maar liefst zeven bijzondere klassieke trams kan een keus worden gemaakt. Wie een voorliefde heeft voor echt oud kiest de uitvoering uit 1905, de 2 ASSER/2 RAMER, de oudste tram uit de collectie. Deze zogenaamde twee-asser of tweeramer, is de allereerste elektrische tram die Rotterdam heeft gekend. Met een capaciteit van tweeëntwintig personen en uitbreidingsmogelijkheden, met een bijwagen, biedt dit uitkomst voor wie een groepsactiviteit wil plannen. Behalve dat het museum steeds op zoek is naar vrijwilligers biedt het geïnteresseerden ook de kans om naar de  restauraties van trams en bussen te kijken waar men op dat moment mee bezig is.

Rotterdam Transport Museum tijdens corona maatregelen

De Stichting RoMeO heeft enkele maatregelen moeten nemen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Eén van die beslissingen is dat de Citytour Lijn 10 niet zal rijden in 2020. De organisatie wil voldoen aan de 1,5 meter-regels. Een andere verandering is; dat reserveren middels een systeem, wordt gewerkt. Onder specifieke voorwaarden en strakkere regels zullen de ritten worden verzorgd met de klassieke trams en bussen die het publiek doorgaans verwacht bij een bezoek aan het museum.

Kootsekade 19
3051 PC Rotterdam