Interessant

Rockart Museum

Netherlands

(Pop)muziek is iets wat mensen wereldwijd verbindt. Elk land heeft zijn eigen popiconen, waaraan specifieke symbolen zijn verbonden. Museum RockArt heeft van alles over de Nederlandse popmuziek. Het museum is in 2005 opgericht. De collectie gaat terug tot de jaren ’50. Alhoewel de grootste aandacht is voor rockmuziek en rocklegendes, wordt er ook aandacht besteed aan andere muziekgenres. Zo komen Nederlandse protestliederen, jazz en indorock ook voor in de collectie. Bezoekers aan het museum krijgen een uitgebreide verzameling memorabilia te zien en horen van Nederlandse en internationale musici.

RockArt Museum in Hoek van Holland

Naast de vaste collectie worden regelmatig thematische exposities gehouden. Ze gaan dan bijvoorbeeld over een bepaalde artiest, periode uit de muziekwereld of genre. Exposities worden niet beperkt tot het museum alleen. Ook op andere plekken in het land, kunnen bezoekers de collectie van het museum bekijken tijdens tentoonstellingen.

Bezoekers krijgen cd’s en dvd’s te zien en te horen, maar ook spullen als kleding en muziekinstrumenten. Uniek in de collectie zijn de collecties van radiostations die hun uitzendingen moesten stopzetten. Elk jaar wordt er op 31 augustus voor een belangrijk deel van het cultureel erfgoed; namelijk de zee zender Radio Veronica, de Zee Zenderdag  gehouden ter ere van die radiozender met veel muziek en mooie verhalen. Radiostations die voor de kust uitzonden mochten dat niet meer doen vanwege de aanname van de wet op piraterij.

In het RockArt Museum

De exposities zijn opgebouwd door de meest uiteenlopende collecties van muziekbands die in het verleden furore hebben gemaakt. Namen als de Golden Earring, Elvis Presley, Nederpop formaties en Herman Brood maken er deel van uit. De vaste collectie biedt een onuitputtelijke scala aan thema’s voor kortlopende tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn soms gekoppeld aan een verkoopdag waarbij liefhebbers leuke spullen kunnen verzamelen. Er worden, behalve muziek, ook verschillende souvenirs verkocht.

Een onderdeel van de Nederlandse muziekbeleving is het Eurovisiesongfestival. Hierover is er heel veel informatie verzameld. In aanloop naar het festival wordt soms een langlopende expositie geopend. Soms worden ook radio uitzendingen verzorgd vanuit het museum. Deze kunnen gericht zijn op de verjaardag of overlijdensdatum van een ster of een andere belangrijke datum of gebeurtenis uit de muziekindustrie. Maar ook muziekoptredens en opnames ontbreken er niet.

In de Rock Art shop kunnen muziekliefhebbers hun hart ophalen aan de muziekcollectie. Er zijn onder andere vinyl platen te koop, maar ook originele of tweede hands cd’s en dvd’s. Van tijd tot tijd zijn er leuke acties te vinden.

 

 

 

Bezoek website

Openingstijden

Zaterdag
11:00-16:00
Zondag 1ste vd maand
11:00-16:00

Prijzen

Toegang
€ 7,50
Rotterdampas, Donateurs
Gratis

0174 384 103

Zekkenstraat 42
3151 XP Hoek van Holland

Extra info

Meer info openingstijden

Tijdens schoolvakanties
Woensdag
11:00-16:00