Interessant
Het museum lijkt permanent gesloten.

Reddings -en Veerdienstmuseum

Netherlands

Nederland en de zeevaart zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de lange geschiedenis hiervan, zijn verschillende hoogtepunten en dieptepunten te erkennen. Zeelieden bevaren de Wereldzeeën, maar lijden soms ook schipbreuk en moeten dan worden gered. En dat is exact waar het Reddingsstation Hoek van Holland voor staat. De Nieuwe Waterweg is in 1872 aangelegd om meer waterverkeer, vooral grotere schepen, te accommoderen in de steeds drukker wordende Rotterdamse haven. Dit bracht met zich mee dat schepen soms in de problemen kwamen. Om die zeelieden hulp te bieden, kwam het reddingsstation Hollandse Hoek in werking.

Reddingsmuseum Jan Lels

Gerrit van Veldhoven en Piet Heijstek waren verzamelaars van kaarten van schepen die bij Hoek van Holland in de problemen waren gekomen. Zij kwamen op het idee om hier een boek over te schrijven, uiteindelijk werden dat zelfs twee boeken, ‘In het zicht van de haven’ deel 1 en 2. De volgende stap was de oprichting van het Reddingsmuseum, in 1986 werden de deuren van het museum geopend. Wat is begonnen met een handjevol foto’s van gestrande schepen, is inmiddels uitgegroeid tot een uitgebreide collectie van meerdere historische objecten.

In 1991 is ook de collectie van het Nationaal Veerdienstmuseum toegevoegd in de voormalige munitiebunker. In 2008 werd het Veerdienstmuseum definitief onderdeel van het Reddingsmuseum. Daarbij hebben zij de naam Reddings- en Veerdienstmuseum aangenomen.

Een blik in het leven op zee in Reddings- en Veerdienstmuseum Jan Lels

Het museum heeft de naam te danken aan een fervente voorvechter van redding op zee, Jan Lels. Hij heeft ter gelegenheid van 75 jaar Zuidhollandsche Maatschappij tot redding van Schipbreukelingen zijn eerste gedenkschrift uitgebracht. Daarna heeft hij ook jarenlang gediend in het bestuur van de Zuidhollandse Reddingsmaatschappij en is in 1917 president geworden. Ook is Lels geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Er is ook een reddingsboot naar hem vernoemd. Deze heeft een bijzondere plek in de vloot van station Hoek van Holland.

In de permanente expositie krijgt de bezoeker niet alleen foto’s te zien, maar ook het reddingsmateriaal. De historie van de verloren schepen, boeken en kunstwerken, maar ook de verhalen van de personen die de reddingspogingen ondernamen, is terug te vinden in het museum. Wat misschien niet door de foto’s wordt verteld, hoor je van een gids. De bezoeker kan ook nog duiken in het verleden van het voormalige Veerdienstmuseum. Deze bevat onder andere de collectie van Stoomvaart Maatschappij Zeeland. Deze is uiteenlopend van aard. Je krijgt niet alleen de modellen van de schepen, maar ook het servies van de oude maatschappij is tentoongesteld.

 

Bezoek website

Openingstijden

Eerste zaterdag van de maand
13:30-16:30
Eerste zondag van de maand
13:30-16:30
Woensdag
13:00-16:30
Op afspraak

Prijzen

Volwassenen
€ 3,00
Kinderen 6 tot 12
€ 1,50
Kinderen tot 6
Gratis

0174 383 802

Badweg 1b
3151 HA Hoek van Holland

Extra info

Meer info openingstijden

December en januari
Gesloten