Interessant

Pablo Rueda Lara Museum

Netherlands

Pablo Rueda Lara is geboren in een klein dorp in Andalusië, Spanje. Het was al snel duidelijk dat hij een aangeboren talent had voor creativiteit. Na een aantal opleidingen kwam hij in Madrid terecht, hier haalde hij een aantal kleine successen en vertrok hij in 1969 naar Nederland. In 1976 studeerde hij af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Pablo Rueda Lara

De ‘kleitovenaar’, zoals hij in Spanje werd genoemd overleed in 1993. Inmiddels zijn er al twee biografieën over hem geschreven in Spaanse, toonaangevende magazines en is er een school in zijn geboortedorp naar hem vernoemd. In 2017 is er ook een Nederlands boek uitgebracht over Pablo.

Na zijn opleiding in Rotterdam is Pablo ook internationaal doorgebroken. Hij hield exposities in België, Duitsland, Italië, Spanje en zelfs Amerika. Hoewel hij het meest bekend is om zijn keramische kunstwerken maakte hij ook objecten met bijvoorbeeld karton, textiel, leer, hout en brons. Ondanks dat Pablo nu al meer dan 25 jaar dood is, is er nog steeds veel interesse in zijn werken. De exposities worden nog steeds druk bezocht, zelfs na al die jaren. De Pablo Rueda Lara Stichting houdt zicht naast het organiseren van exposities ook bezig met het catoliseren van de keramische stukken van Pablo. Er zijn vierhonderd tweeëndertig stukken bekend bij musea, stichtingen en particulieren. Pablo Rueda Lara heeft meer dan zeshonderd keramische kunstwerken gemaakt.

Het Museum was in 2020 geopend op alle zondagen van januari en februari. Helaas is het vanwege de corona maatregelen momenteel niet toegankelijk voor publiek. Toch is het museum op afspraak nog wel zes dagen per week te bezoeken.

In de omgeving van het Pablo Rueda Lara Museum

In de historische Delfshaven is genoeg te zien als je van oude gebouwen houdt. Gelukkig staan hier nog gebouwen die de tweede Wereldoorlog wél hebben overleefd. Het geboortehuis van Piet Hein staat in Delfshaven. In dezelfde straat als het museum staat de Pelgrimvaderskerk uit 1417, iets verderop zit het Pinball Museum en aan het einde van de straat staat de wind korenmolen Distileerketel die verwijst naar de jeneverindustrie.

Bezoek website

Aelbrechtskolk 10
3024 RE Rotterdam