Interessant

Oude Kerk Delft

Rotterdam

De Oude Kerk in Delft dateert tot ver in het begin van de Middeleeuwen, rond het jaar 1050. Hoogstwaarschijnlijk was het toen een kerkje van turfstenen dat ongeveer 12 bij 30 meter groot was. Het was ambtenaar Bartholomeus van de Made die rondom 1240 het initiatief nam voor een uitbreiding van het kerkje. Hij gaf opdracht tot de aanbouw van twee zijbeuken en een koor. Het officiële ´geboortejaar´ van de Oude Kerk wordt echter gezien als 1246, wanneer Delft stadsrechten krijgt door Graaf Willem II. In dit ´geboortejaar´ is de kerk nog vernoemd naar stichter en beschermheilige Sint Bartholomeus.

Door de eeuwen heen is het bouwwerk veranderd in een mooie gotische basiliek, ook al hangt er nog altijd een Middeleeuwse sfeer. De Oude Kerk heeft nogal vaak het noodlot ondergaan: in 1536 brak er brand uit en in 1654 zorgde de ontploffing van een opslagplaats van buskruit ervoor dat ramen werden vernield. De laatste restauraties aan de kerk vonden rond 2000 plaats en zo kreeg deze het aanzicht van nu.

Oude Kerk in Delft

Tijdens een bezoek aan de Oude Kerk in Delft kan men van alles bewonderen. Zo zijn er de gebrandschilderde ramen, in totaal 27 stuks die ieder een eigen verhaal vertellen. De collectie glas-in-loodramen wordt gezien als het levenswerk van glazenier Joep Nicolas. De meeste ramen laten Bijbelverhalen zien, maar enkele zijn gedenkramen zoals het Wilhelminaraam en het Bevrijdingsraam. Andere interessante objecten in de kerk zijn de Trinitasklok uit 1570 en de Laudateklok uit 1719. Daarnaast is er een preekstoel uit 1548, vanwaar predikanten nog altijd wekelijks gelovigen toespreken. Ook het monumentale orgel dat 2832 pijpen heeft, kan nog altijd bewonderd en gehoord worden.

De Oude Kerk is direct gekoppeld aan belangrijke personen uit de Nederlandse geschiedenis. Zo is er een epitaaf van Clara Spaerwoude als gedenkteken aan een van de pilaren aan de kerk te vinden, en zijn er graven van onder andere Johannes Vermeer, Piet Hein en Maarten Tromp. Vlak naast de Oude Kerk staat ook een Nieuwe Kerk, met het kaartje van de Oude kerk kun je de Nieuwe kerk bezoeken en andersom.

Een bijnaam van de Oude kerk in Delft

Een van de bijnamen van de Oude Kerk in Delft is Scheve Jan, of Oude Jan. De toren staat namelijk behoorlijk scheef en is al sinds het begin van zijn bestaan onderwerp van gesprek. In het jaar 1325 werd de toren voor een deel op een oude gracht gebouwd. Dit bleek echter geen goede fundering te zijn voor de zware steen waarmee gebouwd werd en de toren begon dan ook tijdens de bouw te verzakken. De boel werd tijdelijk gestabiliseerd en hier werd verder op gemetseld. Daardoor ontstond er een ´knik´ in de toren die goed te observeren is. Ondanks het defect dat de 75 meter hoge toren bijna 2 meter uit het lood staat, is hij volledig gestabiliseerd.

 

 

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
09:00-18:00
Dinsdag
09:00-18:00
Woensdag
09:00-18:00
Donderdag
09:00-18:00
Vrijdag
09:00-18:00
Zaterdag
09:00-18:00
Zondag
Gesloten

Prijzen

Bezoek Oude en Nieuwe kerk met één kaartje
Volwassenen
€ 5,50
Jeugd 6 t/m 11 jaar
€ 1,50
Kinderen t/m 5 jaar
Gratis
Student t/m 25
€ 4,00
Groep > 20 personen p.p.
€ 5,00
RotterdamPas
Gratis

Heilige Geestkerkhof 25
2611 HP Delft