Interessant

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Netherlands

Toen in 1919 een tentoonstelling van de Nederlandse Natuurhistorische Vereniging in Rotterdam achtduizend bezoekers trok is het idee van het museum ontstaan. In 1927 werd het museum in de vorm van een Stichting opgericht. Na de Koninklijke goedkeuring, zoals dat toen nog ging, heeft het museum zich gevestigd in een schoollokaal aan de Schiedamsesingel. De collectie werd steeds uitgebreider door giften en hierdoor was het schoollokaal op een gegeven moment meer een opslagruimte dan een museum. Na nog enkele verhuizingen binnen Rotterdam en een samenwerking met Diergaarde Blijdorp heeft het museum zich uiteindelijk gevestigd in Villa Dijkzicht. In 1988 heeft het museum de naam Natuurmuseum Rotterdam gekregen.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

In 2006 is de naam veranderd naar Natuurhistorisch Museum Rotterdam, zoals we het tegenwoordig kennen. Het museum is één van de twaalf musea in Nederland waar de geschiedenis van de natuur centraal staat. In vergelijking met de andere musea is dit museum niet het grootste. De collectie omvat meer dan driehonderdvijftigduizend objecten. Dit omvat zoogdieren, insecten tot weekdieren en fossielen. De meeste objecten liggen opgeslagen in depots en onderdelen daarvan worden tijdens wisselende tentoonstellingen getoond. Grote skeletten van een giraffe, potvis en olifant zijn altijd zichtbaar voor het publiek. De potvis hangt duidelijk zichtbaar aan de voorkant van het glazen paviljoen. Het skelet van de olifant die binnen in het museum is te zien komt uit Diergaarde Blijdorp waar hij in 1998 is overleden.

Het museum heeft meerdere zalen waar de je de vaste tentoonstellingen kunt bekijken. Hier kom je dieren tegen waar een interessant verhaal over wordt verteld en kun je meer leren over Nederlandse fossielen die miljoenen jaren oud zijn. Ben je misschien wel verwondert dat er meer leven in een stad is dan je verwacht en wordt uitleg gegeven hoe je dode dieren het best kunt bewaren. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vaste onderdelen van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

De tijdelijke tentoonstellingen zijn opgezet rond een bepaald thema. Bijvoorbeeld over de trekvissen in de Haringvliet (2018), het leven van vlinders (2017) of de Sabeltandtijger (2008) die achtentwintigduizend jaar geleden leefde. De lopende tentoonstellingen gaan over het wel of niet vaccineren en een prentenboek over een luiaard van Aron Dijkstra. We moeten nog even wachten op de aangekondigde tentoonstellingen van Roos Holleman, vervlogen tijden en The Rat Gazette. Deze zijn uitgesteld vanwege de corona maatregelen.

Het museum heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen. Voor kinderen worden er altijd leuke activiteiten georganiseerd. Er zijn speurtochten die de kinderen spelenderwijs door het museum leiden. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld als dag- of nachtdier een route door het museum volgen en er is ook een audiotour met aansluitend een quiz voor kinderen vanaf 7 jaar. Bij het vieren van een kinderfeestje wordt rekening gehouden met de leeftijd van de kinderen. Tijdens het feestje wordt er op een speelse manier interactief kennis gemaakt met de natuur.

Weet je trouwens dat kinderen tot 16 jaar op woensdag gratis naar binnen mogen?

Wat is er nog meer te zien in de omgeving van Natuurhistorisch Museum Rotterdam?

Een gemiddeld bezoek aan dit museum duurt ongeveer twee uur. Hierna kun je doorwandelen naar Het Park onder de Euromast om even uit te rusten als het weer het toelaat. Naast Het Park ben je aan de kade van De Nieuwe Maas, waar misschien nog grote schepen voorbij komen en als de kinderen niet perse naar de Pannenkoekboot willen is een bezoek aan de Ballentent zeker de moeite waard.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 8,00
Kinderen 5 t/m 15 jaar
€ 4,00
Kinderen t/m 4 jaar
Gratis
65 plus, Studenten, CJP-pas
€ 4,00
Groepen v.a. 10 personen p.p.
€ 4,00
Museumkaart, Rotterdampas
Gratis

010 436 4222

Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam

Extra info

Afwijkende openingstijden

5 december
11:00-17:00
24 december
11:00-17:00
31 december
11:00-17:00
Maandag tijdens zomervakantie
11:00-17:00
2de paas- en pinkster- en kerstdag
11:00-17:00
27 april
Gesloten
25 december
Gesloten
1 januari
Gesloten

Extra info prijzen

Vrienden, ICOM-kaart, Dordtpas
Gratis
Begeleider rolstoelgebruiker
Gratis
Woensdagen kinderen t/m 15 jaar (geen groepen)
Gratis