Interessant

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Netherlands

Schiedam staat al jaren bekend als Brandersstad dé stad waar u moet wezen voor alles dat te maken heeft met jenever. Geen wonder dat in 1996 een Jenevermuseum de deuren opent. Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam bestaat uit Museummolen De Walvisch, Jenevermuseum en Branderij De Gekroonde Brandersketel. De drie locaties vertellen het verhaal van jenever. Bezoekers komen van overal in de wereld om het verhaal van deze drank te beleven. Van 2016 tot 2019 zijn voornamelijk de zalen op de eerste en tweede verdieping opnieuw ingericht. Hiermee is de beleving van de brandewijn nog meer verhoogd met verschillende nieuwe aspecten.

In de zeventiende eeuw wordt het distilleren van brandewijn razend populair in Nederland. Eerst wordt deze gebruikt om allerlei ziektes te bestrijden. Maar al gauw wordt ontdekt dat de drank ook het gemoed kan opbeuren. De vervaardiging hiervan, voornamelijk uit graan, wordt steeds populairder. En zodanig dat het een poos door de toenmalige regering wordt verboden. Maar gelukkig wordt het verbod weer opgeheven.

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Het Jenevermuseum heeft niets aan het toeval overgelaten en heeft breed uitgepakt om de bezoeker te laten zien, proeven en ruiken wat jenever nou precies is. Niet alleen het reilen en zeilen van de hedendaagse productie en de merken, maar ook de geschiedenis wordt tentoongesteld.

Het bezoek begint in de zalen en kan worden vervolgd naar de branderij, museummolen en winkel.

Prikkel je zintuigen in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam

Met persoonlijke verhalen wordt de geschiedenis van jenever opgebouwd. Je leert er bijvoorbeeld welke invloeden deze industrie had op andere sectoren. Bezoekers mogen het verschil tussen jenever, gin en whisky proeven in de proeverij. Ook verschillende soorten jenever leren herkennen en uit welke glazen je het best jouw jenever kunt drinken behoort tot de mogelijkheden. Aan interactie is er geen gebrek. De mogelijkheid bestaat om onder begeleiding in de branderij zelf aan de slag te gaan.

De Jenever escaperoom geeft een bezoek aan het museum een extra dimensie voor de ware avonturier. Hier ontdek je alles over de Jeneverhoofdstad en de geschiedenis op een avontuurlijke manier.

In de kamers van het museum worden verschillende onderwerpen, die aan jenever gerelateerd zijn, belicht. Eén hiervan heeft betrekking op de reclamewereld. De collectie heeft een verzameling advertenties die de ontwikkeling hiervan weergeven in de tweede zaal. Naast het standaardprogramma zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen met verschillende onderwerpen, gebaseerd op de collectie. Jaarlijks worden feesten gehouden, waaronder de spannende Brandersfeesten met onder andere  een stookmarathon. (sinds 2015 is dit een officieel stokers-evenement)

De museummolen is een van de hoogste molens ter wereld. Wanneer de molenaar aanwezig is, mogen bezoekers mee naar de hoogste verdieping. Er is ook een winkeltje waar van alles te koop is wat uiteraard met de oer-Hollandse drank te maken heeft en verschillende leuke snuisterijen. Bezoekers die slecht ter been zijn kunnen zich met gemak bewegen in de jeneverwereld aan de Lange Haven. Kinderen, die jonger dan 18 jaar zijn, moeten onder begeleiding zijn van een volwassene. In de slijterij zijn verschillende soorten jenever te koop, waaronder flessen Old Schiedam. Daarnaast is jenever, die tijdens het voorgaande Stokerfestival is gemaakt, beperkt te koop.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Museummolen
Volwassenen
€ 7,50
Jongeren 13 t/m 17
€ 5,00
Kinderen t/m 12 jaar
Gratis
Jenevermuseum en Branderij
Volwassenen
€ 12,50
Branderij
Volwassenen
€ 7,50

010 246 9676

Lange Haven 74-76
3111 CH Schiedam

Extra info

Afwijkende openingstijden

Feestdagen
11:00-17:00
Koningsdag
Gesloten
Kerstdagen
Gesloten
Nieuwjaarsdag
Gesloten

Extra info prijzen

Jenever escape room, minimaal drie en maximaal zes personen van 18 jaar
€ 120,00