Interessant

Nationaal Coöperatie Museum

Netherlands

Coöperaties zijn een rijkelijk aanwezig in het verleden van Nederland. Boeren hebben aan het einde van de negentiende eeuw moeite om het hoofd boven water te houden door de komst van de Industriële Revolutie. Om enigszins in hun levensbehoefte te kunnen voorzien, richten zij verbruikscoöperaties op. Leden van de coöperatie kopen samen levensmiddelen op. Dit kost veel minder dan wanneer zij op eigen houtje de inkopen doen. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij zo’n vereniging en op een gegeven moment is ruim tien procent van de bevolking er bij één aangesloten. De geschiedenis van dit type vereniging wordt sinds 1977 op creatieve wijze weergegeven in het Nationaal Coöperatie Museum in Schiedam. Het gebouw waarin het museum is gevestigd dateert uit 1891. In de “Branderstad” Schiedam zijn meer van dergelijke historische gebouwen te vinden.

Nationaal Coöperatie Museum

In eerste instantie kom je een typisch buurtwinkeltje binnen waar levensmiddelen en Oudhollandse snoepsoorten te koop zijn. Hiermee krijg je een beeld van hoe deze verenigingen hun waar aan de man brachten. Soortgelijke winkels komen helaas niet meer voor in Nederland. Met de komst van de eerste supermarkten; eind jaren ’40, verdwenen zij langzaamaan. De concurrentie was simpelweg te groot. Deze vorm van verenigingen heeft meer dan 100 jaar succes gehad in Nederland. De inrichting van de volgende kamer in het pand laat zien hoe de woonsituatie van arbeiders in de periode van de verbruikscoöperaties eruitzag. De doorsnee arbeider had beschikking over een slaapplaats, de ouderwetse uitvoering van een toilet, een droogrek en het hoognodige meubilair.

Het verslag van de Nederlandse coöperatie wordt gedaan door middel van verschillende voorwerpen en mediavormen. Zo zijn verpakkingen van de levensmiddelen die er te koop waren tentoongesteld, maar er zijn ook boeken te zien en kunstwerken. Museum bezoekers komen via de winkel gratis het museum binnen. Bezoekers die slecht ter been zijn, zullen moeite hebben om op de eerste verdieping te komen, want er is geen lift in het gebouw.

Collectie en aanbod Nationaal Coöperatie Museum

In het museum vindt je informatie over het ontstaan, de doelen, de producten en het ten onder gaan van de verbruikscoöperaties. Ook kun je er terecht om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Een bezoek aan het museum is leuk voor het hele gezin. Vooral de kinderen komen aan hun trekken, omdat er voor hun vaak speciale thema’s zijn. De mogelijkheid bestaat ook om een rondleiding aan te vragen bij de gidsen, die vrijwillig bij het museum werken. De Oudhollandse snoepsoorten in de winkel, zoals borsthoning, duimdrop en kaneelstokjes zijn voor zowel jong als oud een heerlijke traktatie. Zowel verbruikscoöperaties die niet meer bestaan als particulieren hebben bijgedragen aan de collectie van het museum.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
13:00-17:00
Donderdag
13:00-17:00
Vrijdag
13:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
Gesloten

Prijzen

Toegang
Gratis

010 427 0920

Lange Haven 84
3111 CH Schiedam