Interessant

Museummolen De Walvisch

Netherlands

Molen De Walvisch is in 1794 gebouwd om te voorzien in de groeiende behoefte aan molens. Deze neemt toe omdat er grote vraag is vanuit branderijen waar mout wordt gedestilleerd tot sterke drank. De productie van de sterke drank, in dit geval jenever, verloopt zo goed dat Schiedam bekend is geworden als de jeneverstad van de wereld. Ook bakkersmeel maakt onderdeel uit van de productie. Ooit is er ook magnesium geproduceerd. De nakomelingen van de eerste steenlegger van De Walvisch zijn nog steeds bekend vanwege molens. Zij hebben in 2005 de zevende en hoogste molen in Schiedam gebouwd; De Nolet, die drieënveertig meter hoog is.

In zijn lange geschiedenis heeft Molen De Walvisch meer dan vier keer grote transformaties ondergaan. Deze hadden onder andere te maken met een grote brand in 1996 en de vestiging van een molenwinkel in 2002. Uiteindelijk is de molen in 2018 een museum geworden met een uitgebreid museumwinkel. Het museum draagt de oorspronkelijke naam van de molen; uit de periode waarin Schiedamse vissers aan de walvisvaart deden. Het expositiegebouw ligt tegenover de straat die hiernaar is vernoemd.

Museummolen De Walvisch

Het expositiegebouw bestaat uit verschillende verdiepingen. Op elke verdieping worden diverse belevingen aangeboden. Bezoekers kunnen meel en meelproducten aanschaffen en de geschiedenis van de molenindustrie zien. Een bekende benaming voor het museum is ‘een van de reuzen van Schiedam’, omdat het behoort tot een van de hoogste molens op de wereld. Deze molens worden ook wel stellingmolens genoemd.

De hoogste top van De Walvisch kun je alleen betreden wanneer de molenaar aanwezig is. Dat is voor je eigen veiligheid. Je kunt dan meemaken hoe die te werk gaat. Een vloer lager treft u de baliezolder, waar je niet alleen de molen aan het werk ziet, maar ook over de stad uit kunt kijken.

Maar voor je zover komt, zijn er nog verschillende afdelingen te bezichtigen startend vanaf de begane grond. Op de begane grond huist de museum-en molenwinkel. Op de panoramazolder daarboven, verteld een filmprojectie van alles over de zeven grootste molens ter wereld, die allemaal in Schiedam staan. Nog een paar treden hoger ervaar je het beroep van de molenaar en hoe een brandersmolen nou echt werkt.

Heb je alle verdiepingen bezocht, je ogen uitgekeken, dan kun je de dag afsluiten met een heerlijk gebakje en kopje koffie of thee op het terras dat langs het water ligt. De museum-en molenwinkel leent zich daar uitstekend voor . Verder kun je ook molenmeel en andere producten aanschaffen.  (is een voedselleverancier die meel en andere maalproducten levert aan haar klanten/ondernemers.)​

Nog meer leuke dingen doen na het bezoek aan Museummolen De Walvisch

Het bezoek aan de Museummolen kun je ook met een uitje op het water combineren met de fluisterboot. Je komt dan langs alle molens en vaart door de havens in Schiedam.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 7,50
Jongeren 13 t/m 17
€ 5,00
Kind t/m 12
Gratis

010 426 7675

Westvest 229
3111 BT Schiedam