Interessant

Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU

Netherlands

De Tweede Wereldoorlog is voor de meeste mensen steeds verder weg. Oorlogen lijken in het digitale tijdperk vooral online te worden gevoerd met hackers die vanachter hun beeldscherm netwerken plat leggen of informatie stelen. Het is voor de meesten van ons niet voor te stellen dat er op een dinsdagmiddag ineens Duitse bommenwerpers boven de stad opduiken. Dit is wel wat er gebeurt op 14 mei 1940 en binnen vijftien minuten ligt een groot deel van Rotterdam-Centrum, Rotterdam-Noord en ook Kralingen plat. De branden die daarna ontstaan zijn moeilijk te bestrijden door de harde wind. Op 16 mei, twee dagen later, zijn pas de grootste branden geblust. In een gebied van meer dan tweehonderdvijftig hectare zijn huizen, winkels, fabrieken, kerken, straten en nog veel meer vernietigd. Er zijn vele doden en vermisten en meer dan tachtigduizend mensen zijn dakloos.

Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU

De bombardementen op 14 mei waren de eerste en ook de zwaarste, helaas volgden er nog vele aanvallen op Rotterdam. Vele tientallen aanvallen zijn er nog geweest op het Centrum van Rotterdam. In de buitengebieden waren eveneens nog tientallen aanvallen op scheepswerven en olieraffinaderijen. Eind Maart 1943 vond een zware bomaanval plaats die uitgevoerd werd door Amerikaanse bommenwerpers. Hoewel het eigenlijke doel industrie- en haven gebieden waren, werd een wijk in Delfshaven hard geraakt en werden zestienduizend mensen dakloos. Misschien doordat het een fout van de Amerikanen is geweest, wordt hier weinig aandacht aan besteed. In Park 1943 aan de Gijsinglaan is in 1993 een monument onthuld, Het Vergeten Bombardement.

In het Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU wordt geprobeerd om het bombardement van 14 mei 1940 over te brengen op de bezoekers. Op filmbeelden zie je de angst bij mensen, brandende gebouwen en de ruïnes wanneer de bombardementen voorbij zijn. De indruk die dit maakt is bij ieder mens anders, de geschiedenis van Rotterdam wordt verteld om meer bewust te zijn van het leven van nu. In het museum zijn veel objecten te zien uit de oorlogstijd; wapens, uniformen, foto’s, maar ook verhalen over de opbouw van de stad. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog dan valt er genoeg te bekijken in dit museum.

Wat ga je doen na het bezoek aan Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU

Het museum aan de Coolhaven is niet heel erg groot en als je alleen wilt kijken ben je er snel doorheen. Als je de verhalen van de oorlogjaren in Rotterdam wilt weten dan kun je je hier veel tijd doorbrengen. Metrostation Coolhaven stopt precies voor het museum dus na je bezoek kun je met lijn A, B of C eenvoudig naar een volgende bestemming. Een wandeling langs de Coolhaven via de Rochussenstraat is ook de moeite waard. Op vijf minuten loopafstand kom je bij de Pelgrimvaderskerk, een gebouw uit 1417. Aan het eind van de Voorhaven staat een prachtige oude molen en in dezelfde straat is ook het Dutch Pinball museum gevestigd.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
10:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 9,00
Kinderen t/m 17
Gratis
Studentenkaart
€ 4,50
CJP-pas
€ 4,50
Museumkaart
Gratis
Rotterdampas
Gratis

010 217 6773

Coolhaven 375
3015 GC Rotterdam

Extra info

Afwijkende openingstijden

Maandag tijdens schoolvakanties
10:00-17:00
Feestdagen
11:00-17:00
Koningsdag 27 april
Gesloten
Eerste Kerstdag 25 december
Gesloten
Nieuwjaarsdag 1 januari
Gesloten

Extra info prijzen

Met toegangsticket op dezelfde dag ook toegang tot locatie Timmerhuis
Gratis
Eerste zaterdag van de maand
Gratis
Groepen v.a. 15 personen p.p.
€ 4,50
Vrienden van museum, ICOM
Gratis
Rembrandtkaart, Veteranenpas
Gratis
BankGiro VIP-kaart
Gratis