Interessant

Museum Oud Overschie

Netherlands

Het Museum Oud Overschie voert bezoekers terug naar het begin van de dertiende eeuw. Een reis terug in de tijd, van platteland tot ridders en van Spanjaarden tot Duitse bezetters. Ook alle ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog tot aan de moderne ontwikkelingen vindt je terug in dit museum. Een reis om van te smullen.

Vanaf de dertiende eeuw worden in Overschie verschillende kastelen en verdedigbare huizen van steen gebouwd. In 1350 zorgde een vete tussen verschillende edelen voor een hevige strijd, die ten koste van het gewone volk werd gevoerd. Deze strijd tussen de Hoeken en de Kabeljauwen duurde wel honderdvijftig jaar.

De opkomst van steden zorgde ervoor dat de adel moeite had hun macht te behouden. De positie, disputen over de regio’s en andere belangen zorgden voor de verschillende kampen. Overschie heeft tijdens de Jonker Fransen oorlog, de eindfase van de strijd, zwaar geleden doordat het in 1489 vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt werd. Op 6 maart 1489 vond ter hoogte van de Hoornweg een heuse veldslag plaats tussen ridders en soldaten van het toen Hoekse Rotterdam en het Kabeljauwse Delft. Het Museum Rotterdam toont op verzoek een film over de Jonker Fransen oorlog.

Museum Oud Overschie

Het museum verteld ook over de geschiedenis van de, vrijwel altijd uit hout opgetrokken, woningen uit de middeleeuwen welke zodanig waren geconstrueerd dat in het geval van verhuizing het huis in zijn geheel meegenomen kon worden. Tegen het einde van de vijftiende eeuw zien we de transformatie van hout naar baksteen voor Overschie in de huizenbouw.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog met Spanje was ook Overschie onderdeel van de strijd. De oorlog duurde van 1568 tot 1648, waarbij in Overschie tussen de Spaanse troepen en de Watergeuzen is gevochten.

Het jaar 1572 markeert een zwarte bladzijde voor Overschie; de Spanjaarden plunderden het gebied en legden het gedeeltelijk in as. De steden Delft en Rotterdam schoten te hulp door Overschie te versterken middels aanlegging van een schans.  De Schansweg aan de Rotterdamse Schie dankt haar naam hier aan.

Tijdens de Gouden Eeuw (1600 – 1675) merkt ook Overschie iets van de welvaartstoename, doordat het bevolkingsaantal toeneemt en het aantal stenen woningen vrijwel verdubbelt. In het museum is te zien dat een groot deel van de bevolking de toename van de welvaart juist nog ontbeerde.

In het museum Oud Overschie

De rijke geschiedenis van Overschie wordt indrukwekkend weergegeven aan de hand van maar liefst 20.000 foto’s en dia’s, 300 schilderijen, tekeningen en prenten. Het museum heeft ook nog eens de beschikking over zesduizend historische voorwerpen.  Verder zijn er regelmatig tentoonstellingen in de expositieruimte van het museum; ‘De Melkfabriek’ . In het Museum Oud Overschie is er nog veel meer te beleven en het is dan ook een echte aanrader.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Op afspraak
Dinsdag
Op afspraak
Woensdag
Op afspraak
Donderdag
Op afspraak
Vrijdag
Op afspraak
Zaterdag
Op afspraak
Zondag
14:00-17:00

Prijzen

Toegang zondag
Gratis
Op afspraak
€ 3,00
Rondleiding met gids p.p.
€ 3,00

010 546 2454

Overschiese Dorpsstraat 136
3034 CV Rotterdam