Interessant

Maritiem Museum Rotterdam

Netherlands

Het huidige Maritiem Museum is ergens in 1852 ontstaan. Prins Hendrik was voorzitter van de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub. Deze vereniging was gehuisvest in een pand aan de Willemskade. De Prins kreeg veel scheepvaart gerelateerde voorwerpen zoals scheepsmodellen. Deze werden in het pand aan de Willemskade tentoongesteld. In 1879 kwam Prins Hendrik te overlijden en niet veel later ging de Yachtclub failliet. Het pand en de bijbehorende collecte werd aangekocht door de gemeente Rotterdam. Het Maritiem museum Prins Hendrik was tot 1948 op dezelfde locatie gehuisvest. Daarna was het museum tot 1979 in een pand aan het Burgemeester Jacobplein. En voor het museum zich uiteindelijk in 1986 aan de Leuvenhaven vestigde was de collectie van het museum te zien in een kantoorpand aan de Scheepmakershaven. In 1999 werd de naam gewijzigd in Maritiem Museum Rotterdam. In 2014 is het samengevoegd met het naast gelegen Havenmuseum.

Maritiem Museum Rotterdam

De haven die nu bij het Maritiem Museum hoort zorgt voor de echte beleving als het gaat om historie van de scheepvaart. In de haven liggen schepen, havenkranen, er staat een locomotor, een vuurtoren en er bevinden zich scheepsbouwgereedschappen uit de periode 1850 – 1970. Tijdens de buiten tour kun je alles van dichtbij bekijken, zodat je een idee krijgt van de manier waarop toen gewerkt werd. Sommige oude schepen kun je zelfs huren om een rondvaart door de Rotterdamse haven te maken.

Binnen in het museum zijn ook schepen te zien, alleen zijn dit oude scheepsmodellen. De oudste is ongeveer 600 jaar oud en laat zien hoe de schepen eruitzagen die in de veertiende eeuw ladingen uit Europa over het water vervoerden. Er zijn oude, grote onderdelen van schepen te zien, maar ook ‘gewone’ gebruiksartikelen van zeelieden uit die tijd en VOC-kaarten. Via een online database kun je nog meer te weten komen over de details van de bijna negenhonderdduizend objecten die tot de collectie van het museum behoren.

De wisselende tentoonstellingen laten zien waar de haven van toen mee te maken had of nu mee te maken heeft. Voor de jonge en misschien toekomstige zeemannen, vanaf vier jaar, zijn er altijd ontdekkingsreizen waarmee ze spelenderwijs door het museum heen worden geloodst. Andere tentoonstellingen hebben bijvoorbeeld onderwerpen zoals Spido of het gevecht tegen de illegale invoer van drugs via de haven van Rotterdams. Het is een echt familiemuseum met activiteiten waar je met het hele gezin aan deel kunt nemen.

Het Maritiem Museum betrekt ook het onderwijs bij de activiteiten. Er zijn leerzame programma’s vanaf het Basisonderwijs tot aan de Universiteit. De bibliotheek van het museum heeft, mede dankzij Prins Hendrik, de oudste en meest complete verzameling aan boeken over dit onderwerp in Nederland.

Wat is er nog meer te doen in het Maritiem Museum Rotterdam?

De kinderfeestjes met professor Plons zijn heel erg populair. Met een maximum van tien kinderen en twee begeleiders worden schepen geladen en gelost, vissen gevangen, zeilen gehesen en natuurlijk zijn er frietjes om het feest compleet te maken. Op de Facebookpagina lees je bijna alleen maar positieve reacties.

In het Museumcafé zijn voornamelijk lokale hapjes en drankjes te verkrijgen. Hier worden ook groepen tot ongeveer dertig personen ontvangen voor een gezellige borrel of smakelijke lunch. In de Museumshop kun je leuke herinneringen kopen, die meestal door lokale kunstenaars worden gemaakt.

Koop een Ticket

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
10:00-17:00
Zondag
10:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 14,00
Jeugd 4 t/m 15 jaar (met begeleiding)
€ 10,00
Kinderen tot 4 jaar
Gratis
Museumkaart, Rotterdampas
Gratis
ICOM, Rembrandtkaart
Gratis

010 413 2680

Leuvehaven
3011 EA Rotterdam

Extra info

Openbaar Vervoer

Metro: Alle metrolijnen stoppen bij station Beurs aan de overkant

Tram: Lijn 8, 20, 23 en 25 stoppen bij station beurs

Trein: Station Blaak stopt op 5 minuten lopen

Bus: Lijn 32 naar halte Westblaak

Parkeren

  • Er is een parkeergarage in de Hartmansstraat 35 waar je 20% korting krijgt als je naar het Maritiem museum gaat.
  • Tarief: € 1,50 per 24 minuten. Neem je kaartje mee naar het museum voor de korting.

Afwijkende openingstijden

Feestdagen
11:00-17:00
Koningsdag 27 april
Gesloten
Eerste Kerstdag 25 december
Gesloten
Nieuwjaarsdag 1 januari
Gesloten

Extra info prijzen

BankGiro VIP-kaart
Gratis
Toegang museumbibliotheek
Gratis
Vriend van museum 1 jaar onbeperkt toegang
€ 50,00
Vrienden 2x van museum 1 jaar onbeperkt toegang
€ 75,00
Groep volwassenen 15-75 personen
€ 12,50
Groep kinderen 4 t/m 15 begeleiding 8x en max 30 kinderen
€ 8,50
Groep studenten MBO/HBO/Universiteit
€ 7,50