Interessant

Mariniersmuseum

Netherlands

Wat in 1938 bij de Rotterdamse Marinierskazerne en het Korps Mariniers begon met het verzamelen van bezienswaardigheden van het Korps Mariniers legde de basis voor het tegenwoordige Mariniersmuseum. Hiervan zal je in het museum niet veel terug vinden, omdat het bombardement van de Duitsers in mei 1940 deze collectie vrijwel in zijn geheel verwoestte.

De opening van het Mariniersmuseum in mei 1980 was in een voormalig distilleerderij, Hulstkamp genaamd, en gevestigd op het Noordereiland. Vanaf 1995 is het museum aan de Wijnhaven gevestigd, waar historische voorwerpen en de verhalen van en over de mariniers tot leven komen.

Het Mariniersmuseum ligt op een locatie waar de mariniers heldendaden hebben verricht. Met de Maasrivier als stille getuige en op de plek van de Willemsbrug, verdedigden de mariniers ruim tachtig jaar geleden de Noordoever rond de Maasbruggen om uit handen te blijven van de Duitse soldaten. Op deze plek is hard gevochten.

Mariniersmuseum Rotterdam

Mariniers zetten zich in om het land te verdedigen, voornamelijk via het water. In het museum kom je meer te weten aan de hand van de verhalen en de voorwerpen. Een bibliotheek beschikt over een heleboel informatie van de geschiedenis van de oorlogsdagen en de rol van de mariniers aan de nieuwe Maas en de oude Maasbruggen. Voor hun inzet werden de mariniers achteraf beloond met de Militaire Willemsorde. Voor jongeren is er ook veel te doen in het museum, dat ook wel het stoerste museum van Nederland wordt genoemd. Zo kunnen de schietvaardigheden geoefend worden aan de hand van een schietspel waar je het opneemt tegen piraten. Het museum beschikt ook over een piratenboot. Door te ‘varen’ in een piratenboot waant de jonge bezoeker zich even ‘piraat’ . De tentoonstelling ‘Antipiraterijmissies in Somalië’ leert wat hedendaagse piraterij betekent en op welke manier mariniers tegen piraterij worden ingezet.

In het museum kunnen bezoekers ook veel te weten komen over de verschillende medailles en kinderen kunnen ze hier zelf maken. Wie op een missie wil kan dat via ‘Expeditie Speurneus’ doen. Liefhebbers van de Harley Davidson zullen hun hart ophalen, want een FLH-1200 motor, van de Marine Patrouille op de Nederlandse Antillen, is sinds vorig jaar opgenomen in de collectie. Het museum zit verder boordevol andere bezienswaardigheden en is voor de stoere bezoeker zeker het bezoeken waard.

Van het Mariniersmuseum naar de Oude haven

Als je alle drie de verdiepingen hebt gezien en de interactieve onderdelen hebt beleefd dan heb je vast en zeker dorst gekregen. Naast het museum ligt de Oude Haven, die ondanks zijn naam niet de oudste haven van Rotterdam is, maar dat terzijde. Langs de Oude Haven zitten een aantal leuke gelegenheden waar je wat kunt drinken en uiteraard ook wat kunt eten. Als je vanaf het mariniersmuseum naar de Oude Haven loopt kom je langs de beroemde gele Kubus Woningen. Wist je dat er een museum woning is waar je voor € 2,00 binnen kunt kijken?

De echte oudste haven van Rotterdam is de Steigersgracht, deze ligt een paar minuten lopen van de Oude Haven, dan weet je dat ook weer.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
10:00-17:00
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 7,50
Kinderen 4 tot 13
€ 5,00
kinderen tot 4 jaar
Gratis
Groepen 15+ p.p.
€ 4,00

010 412 9600

Wijnhaven 7-13
3011 WH Rotterdam