Interessant

Louwman Museum

Netherlands

In 1934 kocht de Nederlandse auto-importeur, Pieter Louwman, een toen twintig jaar oude Dodge type 30. Dit was het eerste stuk in de collectie van automobielen die vandaag de dag getoond wordt in het Louwman Museum. De huidige verzameling is het werk van twee generaties van de familie Louwman en Geerlig Riemer, wiens collectie in 1969 is overgenomen en toegevoegd. In 1969 mocht de verzameling van klassieke automobielen voor het eerst door het publiek worden aanschouwd. Dat gebeurde in Leidschendam onder de naam Nationaal Automobiel Museum. Het museum verhuisde in 1981 naar Raamsdonksveer. Sinds 2010 wordt de collectie tentoongesteld in Den Haag onder de naam Louwman Museum. De verzameling is tegenwoordig het eigendom van Evert Louwman, de zoon van Pieter Louwman.

Louwman Museum

Het Louwman Museum is een museum waar antieke en klassieke automobielen tentoongesteld worden. Het gebouw is ontworpen door de gerenommeerde architect Michael Graves en huist een collectie van ruim 275 stukken uit verschillende periodes. Deze collectie bevat onder andere de originele Aston Martin DB5 van James Bond, de laatst bestaande automobiel van het merk Eysink en één van de oudste automobielen ter wereld, een De Dion-Bouton et Trépardoux uit 1887. Naast de auto’s is er ook een collectie van autogerelateerde kunst in het museum te bewonderen. Denk maar aan sculpturen die als prijs bij motorsport evenementen werden uitgereikt en de zogeheten Spindizzies, miniaturen die met wel 200 kilometer per uur over speciale banen konden racen.

Het museum biedt rondleidingen aan in Nederlands, Engels en Duits. Voor de kleintjes is een speciale speurtocht ontwikkeld die hun op een speelse manier kennis laat maken met de historie van de automobiel. Van onderwijs tot bedrijfsuitjes en met groepen te  bezoeken.

Als aanvulling op de eigen collectie, worden in de Great Hall van het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen gepresenteerd. Van Mercedes-Benz racewagens uit de jaren 50 tot de collectie historische telescopen verzameld door de sterrenkundige P.J.K. Louwman, door de wisselende thema’s valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken.

Meer dan alleen auto’s in het Louwman Museum

Het Louwman Museum is niet alleen interessant voor de grote collectie automobielen en auto gerelateerde kunst. Ook het Museumplein, waar het restaurant zich bevindt, is bijzonder om te aanschouwen. Het plein is gedecoreerd met originele gevels uit de jaren 20. Daarnaast leent het gebouw zich voor meer dan alleen de tentoonstellingen. Op de maandag is het museum gesloten voor bezoekers en wordt het ingezet voor evenementen. Het museum ligt in de landgoederenzone van Den Haag, heeft zelf een speciaal ontworpen tuinlandschap en negen bijzondere ruimtes in het pand. In het Louwman Museum kun je  ook vergaderen, dineren en trouwen.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00-17:00
Woensdag
10:00-17:00
Donderdag
10:00-17:00
Vrijdag
10:00-17:00
Zaterdag
10:00-17:00
Zondag
10:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 16,00
Jeugd 13 t/m 18
€ 8,00
Jeugd 5 t/m 12
€ 6,00
Jeugd t/m 5
Gratis
CJP-pas, Studentenkaart
€ 13,00
Groep vanaf 15 personen p.p.
€ 14,00

070 304 73 73

Leidsestraatweg 57
2594 BB Den Haag