Interessant

Limburgs Museum

Holland

In 1992 bepaalden de Provincie Limburg en de Gemeente Venlo dat er behoefte was aan een nieuw instituut. Dit instituut moest het Limburgse erfgoed beheren, analyseren en toegankelijk maken. Deze behoefte werd hetzelfde jaar vervuld met de oprichting van het Limburgs Museum. De basis collectie van het Limburgs Museum ontstond uit de samenvoeging van twee bestaande collecties, die van het Goltziusmuseum in Venlo en het Limburgs Volkskundig Centrum in Limbricht. Onder leiding van de eerste directeur, Jos Schatorjé, werd de collectie verder uitgebreid. Sinds 2000 wordt de collectie van historische objecten tentoongesteld in een speciaal daarvoor ontworpen pand in Venlo. Het is de ambitie van de huidige directeur, Bert Mennings, om het bezoekersaantal de komende jaren te doen stijgen. Het museum pand zal daarom de komende jaren worden vernieuwd en uitgebreid.

Limburgs Museum

Het Limburgs Museum is een museum voor cultuurhistorie. Het is een provinciaal museum waar de geschiedenis van de Limburgers wordt verteld. Vandaag de dag beschikt het museum over een collectie van ruim 61.000 objecten die onderverdeeld kunnen worden in drie categorieën: archeologie, beeldcultuur en cultuurhistorie. Een kwart miljoen jaar aan Limburgse geschiedenis is op verschillende manieren tentoongesteld in het museum. In de Historoscoop, een multimedia theater, speelt de geschiedenis van het gebied Limburg zich af op een groot panoramisch scherm. Je kunt wandelen door een kasteel en ontdekken hoe de ridders en jonkvrouwen daar leefden. Een bijna 100 meter lange landschapswand, maquettes en prachtige archeologische vondsten laten zien hoe Limburg door de eeuwen heen is geëvolueerd. Het Limburgs Museum maakt het cultureel erfgoed voor eenieder toegankelijk.

Naast de vaste collectie worden ook regelmatig activiteiten en wisselende tentoonstellingen aangeboden. Zo wordt er in de zomervakantie een speurtocht voor kinderen ontworpen of kunnen ze middels een expositie beter leren fotograferen. Een groepsbezoek aan het Limburgs Museum kan in verschillende vormen. Het museum biedt verschillende rondleidingen aan waaronder een op maat gemaakte rondleiding voor degenen die geïnteresseerd zijn in een specifiek thema. Ook leent het museum zich voor kinderfeestjes, zakelijke uitjes en bruiloften.

College volgen bij het Limburgs Museum

Het Limburgs Museum is betrokken bij het landelijk project MuseumJeugdUniversiteit. De MJU verzorgt kindercolleges, waarin wetenschappers ingaan op onderwerpen die te maken hebben met de museumcollectie. In het Limburgs Museum leren kinderen over historie en cultuurgeschiedenis. Zo kunnen de kinderen archeologen horen vertellen over het leven tijdens een wekenlange opgraving in een ver en vreemd land of hoe politiespeurwerk gebruikt wordt om de mysteries rond een 5000 jaar oud lijk te ontrafelen. De colleges worden gegeven in het voor- en najaar, ze zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 13,50
Jeugd 4 t/m 17 jaar
€ 8,00
Kinderen t/m 3 jaar
Gratis
Gezinskaart 2 volwassenen en 3 Kinderen
€ 37,50
CJP-kaart
€ 4,00
Museumkaart
Gratis
ICOM-pas
Gratis

077 352 2112

Keulsepoort 5
5911 BX Venlo