Interessant
Tot nader order gesloten door Corona maatregelen

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

Netherlands

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland is ingericht in de Vuurtoren die in 1893 werd gebouwd. De architect, A.C. van Loon, heeft de ontwerpen van meerdere vuurtorens op zijn naam staan. Deze werden standaard opgebouwd uit een ronde gietijzeren constructie. Later is hiervan afgezien, nadat effectievere vormen waren ontdekt. De Vuurtoren Hoek van Holland is een van de laatsten, die in deze vorm is gebouwd.

Kustverlichting is belangrijk om schepen veilig naar de kust te begeleiden in het donker. Hoek van Holland kent nog meer lichten die hiervoor zijn opgezet. Uiteindelijk werd de toren niet meer gebruikt. Door de bouw van de Maasvlakte in de omgeving, lag de toren te ver van de haven. Het licht is in 1974 definitief uitgegaan. De oprichting van het museum is te danken aan René Vas, toen een tiener. Nadat de toren buiten gebruik was gesteld, stelde hij voor om er een monument van te maken. Het duurde nog tot 1983 voordat het werkelijkheid werd, René is nu één van de beheerders van de vuurtoren.

Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

Kustverlichting heeft in de loop van de jaren verschillende ontwikkelingen ondergaan. Het type lampen en manieren van verlichting zijn bijvoorbeeld sterk aangepast om zo effectief mogelijk te kunnen werken. Hoe dat allemaal is gegaan en welke soorten kustverlichting er zijn, kunnen bezoekers allemaal te weten komen in de verschillende verdiepingen van het museum.

Met zijn roodbruine kleur geeft deze toren een klassieke blik terug in het verleden. Er zijn zes verdiepingen en meer dan honderd traptreden. De permanente expositie vertelt over de geschiedenis, de personen die er hebben gewerkt en het materiaal dat is gebruikt.

Zes Hoog In Kustverlichtingsmuseum Hoek van Holland

De zes verdieping tellende expositieruimte geeft een uiterst uitgebreid verslag van het verleden van vuurtorens. Ook modeltorens en de verschillende lampen zijn er te zien. Elke verdieping vertelt een ander deel van het verhaal. Er zijn borden waarop informatie is aangegeven over wat er in de ruimte te zien is. Er staan onder andere foto’s, landkaarten en teksten waarop typische begrippen nader worden uitgelegd.

Vanaf de hoogste verdieping, eveneens de smalste, heeft de bezoeker uitstekende uitzicht over Hoek van Holland. In het gebouw zijn verschillende optieken te vinden, systemen waarmee het licht word gericht. Op de hoogste verdieping is de eerste optiek van het museum nog te zien. De bezoeker krijgt ook inzicht in de rollen van de verschillende medewerkers van de toren en hoe die precies te werk gingen.

 

Bezoek website

Openingstijden

Van mei tot en met september
Eerste zondag vd maand
13:00-16:00
Derde zondag vd maand
13:00-16:00
Op afspraak

Prijzen

Toegang
Gratis

070 391 2448

Willem van Houtenstraat 102
3151 AC Hoek van Holland