Interessant

Kinderdijk

Rotterdam

Het dorp Kinderdijk is gelegen op de plaats waar de rivieren de Lek en de Noord overgaan in de Nieuwe Maas. In Kinderdijk staan de bekendste molens van Nederland. Al sinds de dertiende eeuw is Kinderdijk een belangrijk onderdeel van het Waterschap. In de vijftiende eeuw zorgde een enorme watersnood ervoor dat de molens werden gebouwd. Deze molens zorgden ervoor dat het water uit de polder in de rivier werd gepompt. Deze watersnood, de Sint-Elisabethsvloed, heeft een begin gemaakt aan het ontstaan van de Biesbosch.

Molens van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk liggen aan de openbare weg. De Molenkade Nederwaard en de Molenkade Overwaard zijn gratis toegankelijk om langs de molens te wandelen of te fietsen. Op beide Molenkades staan acht molens. In de polder van Nieuw-Lekkerland staan ook nog twee molens en de laatste molen is de Blokweer molen. Van deze negentien molens zijn er twee museum molens.

Museummolen Blokweer is gebouwd in 1630. Wanneer je deze molen bezoekt kun je ervaren hoe een molenaarsfamilie ongeveer zeventig jaar geleden leefde. Je ziet niet alleen hoe het er binnenin de molen uitzag in die tijd, maar ook zie je de tuin en de dieren van het molenaarsgezin. De gidsen, die zich hebben verkleed als molenaar, maken het plaatje compleet. Dit is een ‘levend museum’, waarbij de werknemers van het museum natuurlijk wel gewoon naar huis gaan na sluitingstijd.

Museummolen Nederwaard werd generaties lang bewoond door de familie Hoek. Deze molen is gebouwd in 1738 en is het type ronde stenen grondzeiler. Oppassen dus als de molen draait, want de wieken komen laag langs de grond. In deze molen hangen oude foto’s van de familie en kun je zien hoe ze vroeger met grote gezinnen in een molen leefden.

Het bezoeken van deze molens kan alleen wanneer je een kaartje koopt bij het bezoekerscentrum van Kinderdijk. Deze bevindt zich aan het begin van de Molenkade Nederwaard, komende vanuit de richting Molenstraat.

De windmolens zijn gekoppeld aan gemalen voor het waterbeheer. Een gemaal is eigenlijk een pomp die het water uit het laaggelegen gebied pompt. In Kinderdijk kun je ook de geschiedenis van de gemalen bekijken. De eerste molens hadden een scheprad om water te verplaatsen, daarna kregen ze een stoomgemaal en nog later werd het elektrisch aangedreven. Tegenwoordig verloopt het waterbeheer volledig computergestuurd en hierdoor wordt automatisch met vele omstandigheden rekening gehouden.

Arrangementen Kinderdijk

Het bekijken van de molens en gemalen wordt nog leuker onder begeleiding van een gids. Er zijn arrangementen van zestig, negentig of honderdtwintig minuten. In dit tijdsbestek bekijk je een film over de geschiedenis van Kinderdijk, maak je een rondvaart langs de molens, bezoek je een educatieve schuur en voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet zodat ze spelenderwijs van alles over de molens te weten komen.

Dagtocht Kinderdijk

Voor of na je bezoek aan Kinderdijk zijn er nog allerlei andere activiteiten in de buurt die zeker de moeite waard zijn.

  • Met de waterbus vaar je over de Nieuwe Maas van Rotterdam naar Kinderdijk. Je mag gratis je fiets meenemen, zo kun je ervoor kiezen om terug te fietsen naar Rotterdam of de omgeving van Kinderdijk te verkennen op de fiets;
  • Met een solex het gebied van Kinderdijk verkennen is een unieke ervaring. Onder begeleiding kun je niet alleen langs de molens rijden maar ook het hele gebied bekijken. Er zijn rondritten van een uur maar als je wilt kun je ook een rit van zes uur met een picknick boeken;
  • Maak er een leuk dagje uit van door ook Krimpen aan de Lek te bezoeken. Vanuit Kinderdijk steek je met de veerboot de Lek over en kun je doorrijden naar het recreatiegebied Krimpenerhout. Hier kun je een wandeling maken door de natuur, kinderen kunnen spelen in de speelpolder en bij de zwemplas kun je relaxen op het strand.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
09:00-17:30
Dinsdag
09:00-17:30
Woensdag
09:00-17:30
Donderdag
09:00-17:30
Vrijdag
09:00-17:30
Zaterdag
09:00-17:30
Zondag
09:00-17:30

Prijzen

Vanaf 13 jaar
€ 11,00
Jeugd van 4 tot 13
€ 8,50
Kinderen tot 4 jaar
Gratis
LET OP: Aan kassa alleen betalen met Pinpas of Creditcard

Nederwaard 1B
2926 AS Kinderdijk
UNESCO Erfgoed

Extra info

Parkeren

  • Parkeerplaats auto: € 5,00
  • Parkeerplaats motor: € 2,50

Afwijkende openingstijden

Openingstijden van november-maart
Maandag
11:00-16:00
Dinsdag
11:00-16:00
Woensdag
11:00-16:00
Donderdag
11:00-16:00
Vrijdag
11:00-16:00
Zaterdag
11:00-16:00
Zondag
11:00-16:00

BankGiro VIP-kaart(max 4 pers)
20% korting
Museumkaart, CJP kaart, studentenkaart
GEEN korting