Interessant

Kijk Kubus Woning

Netherlands

Een bezienswaardigheid waar je nooit genoeg van krijgt is de wereldberoemde Rotterdamse kubuswoning. Door de creativiteit en het vakmanschap blijft het altijd een interessante vraag voor de voorbijganger en/of de bezoeker (uit de hele wereld) hoe het komt dat de bewoners niet omvallen. Vanaf de oplevering in 1984 is dat wel een van de eerste vragen die opkomen en nu, bijna zesendertig jaar verder, is daar geen verandering in gekomen. De structuralistische architect Piet Blom heeft daarmee al generaties op een creatieve manier aan het denken gezet. Niet alleen van buiten trekt de kubus woning bekijks, ook de Kijkkubus waar kunt kijken hoe het is om in een kubuswoning te wonen trekt nog steeds veel bezoekers.

Kijk Kubus Woning

Dichtbij de Oude Haven en op een steenworp afstand van de Centrale Bibliotheek, met uitzicht op de weekmarkt, zorgen de achtendertig kubuswoningen voor een buitengewone afwisseling vanwege de gekantelde impressie die de constructie maakt. De kubus woning heeft drie verdiepingen met een woonoppervlakte van 100 vierkante meter, waarbij de derde verdieping soms als stadstuin wordt gebruikt.

Het ‘Blaakse Bos’ zoals de Kubuswoning ook genoemd wordt is door de ontwerper uitgebeeld als een bos, waarbij de woningen fungeren als bomen en het de het geheel door Piet Blom werd gezien als een bos. Niet vreemd dus dat een veelgehoorde andere naam ook ‘boomwoning’ luidt.

Een ander doel van de architect was om een dorpskarakter te geven aan zijn constructie. Vandaar dat onder de kubuswoningen, naast winkels en bedrijven, zich een school en een speelruimte bevinden waar kinderen naar harte lust kunnen spelen. Belangrijk is om te weten dat dit deel vrij is van verkeer en dus verkeersveilig voor de kinderen.

Het ontwerp vraagt nogal wat flexibiliteit van de bewoners met zijn drie lagen tellende opbouw met schots en scheve muren, vandaar dat het eerder geschikt is voor de wat bewoners die goed ter been zijn en ook creatief als het gaat om inrichting.

Op de eerste etage van de Kubuswoning vindt men de woonruimte, waarvan de vloer driehoekig gevormd is. De hoeken bevatten een keuken, een toilet en een berging. De beneden etage noemde de architect het “straathuis” door de ramen die omlaag gericht  zijn en in de richting de straat zijn gemaakt. Het “ hemelhuis”, is op de tweede etage en is omhooggericht. Op de bovenste etage is er een ruimte dat geformeerd wordt door het bovenste deel van de kubus, dat via de vele ramen een mooi uitzicht geeft op Rotterdam en omgeving.

In de omgeving van de Kijk Kubus Woning

De meeste mensen hebben in dertig tot vijfenveerig minuten de kubus woning wel gezien. Als het mooi weer is dan is het altijd gezellig op de terassen langs de Oude haven. Je kunt ook de weg oversteken en de overdekte Markthal bezoeken. Hierbinnen kijk je ook je ogen uit, bijvoorbeeld door het prachtige kunstwerk op het plafond en de heerlijke creaties van exotisch eten.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
10:00-18:00
Dinsdag
10:00-18:00
Woensdag
10:00-18:00
Donderdag
10:00-18:00
Vrijdag
10:00-18:00
Zaterdag
10:00-18:00
Zondag
10:00-18:00

Prijzen

Volwassenen
€ 3,00
Kinderen tot 13
€ 1,50
65-plus
€ 2,00
Student
€ 2,00
Groep 10+ p.p.
€ 2,00

010 414 2285

Overblaak 70
3011 MH Rotterdam