Interessant

Kiefhoek Museum Woning

Netherlands

De eerste sociale woningen in Nederland werden gebouwd door welgestelde burgers. Hiermee verwierven zij een goede naam in de samenleving of ze geloofden daarmee een plek in de hemel te ‘kopen’. Rond 1850 werd de eerste woningbouwvereniging opgericht en in de jaren 1900 voert de Nederlandse overheid de boventoon in deze industrie met de aanname van een wet. Daarna is de bouw van sociale woningen explosief toegenomen. Architect Jacobus Johannes Pieter Oud treedt in 1918 in dienst bij de Gemeentelijke Woningdienst in Rotterdam. In die periode ontstaat er als gevolg van urbanisatie grote vraag naar betaalbare arbeiderswoningen. Hij werkt er overwegend aan sociale woningbouwprojekten.

In 1925 ontwerpt Oud het laatste wooncentrum tijdens zijn dienstbetrekking bij de Gemeentelijke Woningdienst. De bouw heeft geduurd van 1928 tot 1930. Het worden indrukwekkende woningen waarin arbeiders met hun gezinnen mogen intrekken. Met dit ontwerp wordt Oud tot over de grenzen bekend als een modern architect. Zijn werk wordt tot heden nog geprezen. Het woningblok; De Kiefhoek, staat tot op heden in Bloemhof Rotterdam en telt meer dan 300 woningen. In 1978 werd het complex gesloopt en tussen 1989 en 1995 gereconstrueerd, nadat bleek dat een renovatie om technische redenen niet mogelijk was.

Kiefhoek Museum Woning

In 1990 worden de woningen opnieuw opgeleverd. Het ontwerp van het complex is zo historisch dat er één woning in de oorspronkelijke staat wordt ingericht als museum. Rondom het museumhuis wordt er van alles gedaan om het tot een prettige buurt te maken. De bewoners zijn nauw betrokken met het reilen en zeilen in hun omgeving. Zo zijn er verschillende buurtorganisaties die zich op specifieke taken richten voor de leefbaarheid en veiligheid.

Deze woning, het Kiefhoek Museum Huis, is uitsluitend met een gids te bezichtigen. De verschillende woonruimtes zijn identiek. Zij zijn opgebouwd uit twee verdiepingen. In de bovenruimte zijn er drie slaapkamers en in de benedenruimte ziet u de eerste ontworpen huiskamer, keuken en toilet. Beide verdiepingen zijn volledig ingericht volgens de stijl van de oorspronkelijke woningen. In het museumhuis beleeft u de woonomgeving van de arbeidersgezinnen uit de vorige eeuw. Zij leefden veelal onder erbarmelijke omstandigheden, maar met sociale woningbouwprojecten, trachtte de regering daar verbetering in te brengen.

In de omgeving van de Kiefhoek Museum Woning

De wijk heeft ook twee buurtwinkels, een kerk en twee speeltuinen. De kerk en de winkels zijn in nagenoeg dezelfde stijl zijn uitgevoerd. Het wooncentrum valt erg op in de omgeving, want het is enig in zijn soort. Ook prijkt de buurt op de lijst van de Unie van Internationale Architecten. Op deze lijst staan duizend belangrijke gebouwen uit de 19e eeuw. Na een bezoek aan het museumhuis, krijgt u de rest van de wijk te zien en vertelt de gids u alles over de bouwstijlen.

 

Openingstijden

Op afspraak

Prijzen

Groep tot 20 personen p.p.
€ 2,50
Gids(verplicht)
€ 100,00

010 433 2231

Hendrik Idoplein 2
3073 RC Rotterdam