Interessant

Keukenhof

Amsterdam

Door de Corona maatregelen zal de Keukenhof in 2020 helaas niet meer open gaan.

Keukenhof is in de 15e eeuw aangelegd om de keuken van het Teylingen kasteel te bevoorraden. Bij de bouw van kasteel Keukenhof in 1641 werd het landgoed uitgebreid. In 1857 is de tuin een transformatie ondergaan naar Engelse stijl. De inrichting werd gedaan door het vader en zoon architectenduo Jan David en Louis Paul Zocher. De bloemen kwamen ruim 80 jaren later, in 1940. In die periode hebben 20 top bolgewassen telers besloten om het noorden van de tuin in te zetten voor de expositie van lentebloemen. Dit leidde in 1950 tot de succesvolle opening van de Keukenhof lentebloemen park. De architect van de eerste tentoonstelling, W. van der Lee, is ruim twintig jaar later geridderd. Hij kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was ook de eerste directeur van de hof. Keukenhof maakt deel uit van de bollenstreek. De bollenstreek is tussen de 16e en 17e eeuw aangelegd en kwam in de 19e eeuw echt tot bloei. Het gebied is ruim 6000 hectare groot en huist prachtige bloemenvelden die jaarlijks tienduizenden bezoekers aantrekken.

Keukenhof in Lisse

Keukenhof is de enige in zijn soort. Vanaf de eerste tentoonstelling is zij niet meer weg te denken uit het bloemenlandschap, maar ook niet uit de lijst van mooiste bezienswaardigheden in de wereld. Tussen de maanden oktober en december worden de bollen aan de grond toevertrouwd. Die komen dan in de lente tevoorschijn in de vorm van tulpen, lelies, krokussen en andere bloemen. De aanplant wordt geoogst en naar overal ter wereld verscheept. Maar in het noorden van de hof is er voor bezoekers een aangename kleuren zee te zien wanneer de bloemen gaan bloeien. Het zijn er meer dan zes en een half miljoen bij elkaar! Het landgoed dat meer dan 200 hectare groot is, leent zich voor verschillende activiteiten die de kunst van het bloemen telen voorop stellen.

Wandel tussen de mooie bloemen of geniet van Keukenhof vanuit de boot

De grootste bloemenpark die de wereld kent, staat jaarlijks in bloei en bezoekers kunnen gedurende twee maanden getuige hiervan zijn. Elk jaar wordt het park volgens een bepaald thema ingericht. De bloemen zijn te zien in verschillende tuinen, maar ook vijf afzonderlijke bijgebouwen. In deze gebouwen zijn shows van potplanten en snijbloemen, maar er wordt ook gedemonstreerd hoe bloemen worden geschikt.

Bezoekers die maar geen genoeg van de shows krijgen, kunnen uit twee winkels bloembollen kopen om zelf aan de slag te gaan of cadeau te doen. Elk jaar is er ook een bloemenparade van 42 kilometers lang waar verschillende telers in de regio aan meedoen. Op het landgoed staan ook nog 18 monumenten met allemaal hun eigen uniek verhaal.

Bezoekers kunnen op eigen houtje door het park, maar mogen ook deel uitmaken van een rondleiding of rondgaan in een fluisterboot. Ook kan het kasteel op het landgoed, Kasteel Keukenhof, onder begeleiding worden bezocht. Een speciale attractie is de een rondvlucht van 30 minuten over de bloemenvelden.

Verder staat er een educatiecentrum waardoor met basisscholen in de omgeving een band is ontwikkeld. Er worden samen projecten uitgevoerd en de leerlingen leren over de natuur.

Openingstijden

Zaterdag 20 maart 2021
Openingsdag
Woensdag 9 mei 2021
Laatste dag

Stationsweg 166A
2161 AM Lisse