Interessant

Keringhuis

Netherlands

In plaats van dijken aan te leggen langs de Nieuwe Waterweg werd in 1987 besloten om een waterkering te bouwen. Dijken zouden niet hoog genoeg zijn en bovendien teveel kosten gezien de strekking van het gebied dat bescherming nodig heeft. In 1991 is met de aanleg begonnen en in 1997 is de Maeslandkering opgeleverd. De kering is aangelegd als onderdeel van de Europoortkering, die op zijn beurt onderdeel is van de Deltawerken. De Deltawerken zijn een uitgebreid oeververdedigingssysteem. Dit systeem is heel populair over de hele wereld en is ook eens uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen.

Als eerste zijn de droogdokken van de kering aangelegd, daarna zijn de poorten gebouwd. Deze zijn tweeëntwintig meter hoog en tweehonderdentien meter lang. De kering wordt bediend door een computer systeem dat automatisch inspringt wanneer er bij storm hoogwater ontstaat. De poorten worden dan gesloten en wanneer de dreiging afneemt wordt het water eerst weggepompt voordat de poorten opnieuw open gaan.

Keringhuis

Bij het Keringhuis gaan onderwijs en water hand in hand. Scholen van verschillende niveaus kunnen er terecht voor uitgebreide rondleidingen. Je kunt er alles leren over het waterbeleid van Nederland, oeververdediging, internationale samenwerkingen en de watersnoodramp van 1953. Kinderen die van aardrijkskunde houden zullen het zeker naar hun zin hebben. Speciaal voor alle kinderen zijn er speciale activiteiten in de vakanties; zo mogen ze zelf verschillende experimenten uitvoeren.

Leren over watermanagement in het Keringhuis

Mensen die geen Nederlands spreken kunnen rondleidingen aanvragen in het Engels, Duits of Frans. Kinderen van het lager onderwijs zien eerst een film waarin de Measlantkering breedvoerig wordt besproken. De tour gaat daarna naar buiten, waar zij zelf kunnen beleven wat er al die tijd aan hun werd verteld. Er is een dorp aangelegd dat de bezoekertjes, met de kennis die ze hebben opgedaan, moeten redden van de watersnood. Aan het einde mogen de gastjes laten zien wat zij hebben onthouden tijdens een gezellige vragenronde.

Voor de iets oudere kinderen zijn er andere leuke dingen bedacht. Zo wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de mobiele telefoon tijdens de tour. De tour is voor elke leeftijdsgroep anders. Ook volwassenen kunnen tijdens een rondleiding de geschiedenis en werking van de kering beleven.

Een bezoek aan de Maeslandkering hoeft niet te eindigen bij de rondleiding. Er is een gezellig restaurant waar je kunt genieten van koffie of thee met een lekker stukje gebak en diverse broodjes. Daarnaast zijn ook boeken en snuisterijen te koop, die een leuke herinnering kunnen zijn aan de tour.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
10:00-16:00
Dinsdag
10:00-16:00
Woensdag
10:00-16:00
Donderdag
10:00-16:00
Vrijdag
10:00-16:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 2,50
Tot 18 jaar
Gratis
Rotterdampas
€ 1,25

088 797 0630

Maeslantkeringweg 139
3151 ZZ Hoek van Holland

Extra info

Afwijkende openingstijden

Feestdagen
11:00-17:00
Nieuwjaarsdag 1 januari
Gesloten
Eerste kerstdag 25 december
Gesloten
Oudjaarsdag 31 december
Gesloten

Meer prijzen

Toegang plus Rondleiding
Volwassenen
€ 4,50
Tot 18 jaar
€ 2,40
Rotterdampas
-50%
Toegang groep plus rondleiding
50 personen
€ 109,00