Interessant

Kasteel Rosendael

Rotterdam

Kasteel Rosendael is voor een periode van bijna 700 jaar bewoond geweest. Bijzonder is de ronde toren, de grootste in zijn soort die nog in Nederland te vinden is met zijn muren van vier meter dik. Het huis dat in 1616 nieuw werd bijgebouwd, is gedurende de eeuwen vaak aangepast en verbouwd. Ook is er in de loop van de tijd een zijvleugel toegevoegd met een stal en koetshuis.

De laatste bewoner had als wens dat het kasteel en bijbehorende park als eenheid zouden blijven voortbestaan. De partij die het kasteel in handen krijgt, is Geldersch Landschap & Kasteelen of ook wel de Vrienden der Geldersche Kasteelen en deze organisatie richt het, na een grondige restauratie, opnieuw in. Deze inrichting laat de fraaie bloeiperiode aan het begin van de twintigste eeuw zien, toen het echtpaar Van Pallandt-Loudon in het kasteel woonde. Familieportretten zijn te zien in een schilderijencollectie, te midden van andere interieurstukken die oorspronkelijk uit het kasteel komen. Dit allen is in ere gehouden en te bewonderen.

Kasteel Rosendael

Mensen die een beeld willen krijgen van het verhaal van het kasteel, haar bewoners en de tijd waarin zij leefden, kunnen Kasteel Rosendeal bezoeken. Er is een verzameling meubels, porselein en zilver te zien. In de bibliotheek van het kasteel kunnen verschillende objecten die achtergebleven zijn, aanschouwd worden. De collectie is aangevuld met topstukken uit de behoorlijke portretverzameling die door baron van Pallandt werd geschonken aan de Brantsen van de Zyp Stichting.

Het park rondom kasteel Rosendael

Naast een bezichtiging aan het kasteel, kan er ook gewandeld worden door de kasteeltuin. Deze tuin dateert al uit de zeventiende eeuw en door zijn bijzondere ligging op de stuwwal, is er in de tuinarchitectuur gekozen voor natuurlijk verval en stromend water. Er zijn vele fonteinen, vijvers en watervallen te bewonderen en vanaf 1721 werd het park versierd met kunstwerken zoals de theekoepel en de schelpengalerij. In 1837 werd het park tijdens een herinrichting geschapen in landschapsstijl, waardoor natuur en bijzondere boomsoorten centraal kwamen te staan. In 2003 werd er een deel opnieuw aangelegd en werd ook het interieur van de theekoepel gerestaureerd.

Een veelzijdige plek met veel mogelijkheden

Kasteel Rosendael is een veelzijdige locatie, zowel geschikt voor individueel als groepsbezoek, als trouwlocatie of voor een zakelijk evenement. Er kan van alles georganiseerd worden, zoals een schooluitje, familiefeest, fotoreportage, lunch, borrel, congres of een wandeling in het kasteel en park. Het kasteel heeft een huiscateraar die dit soort evenementen ondersteund.

Voor jong en oud is er daarnaast een blote voetenpad te lopen, terwijl je ondertussen meer over de geschiedenis van het kasteel te weten komt. Oud-Hollandse spelletjes komen hier, bij mooi weer, ook tevoorschijn. Ook kun je je wagen aan de ´bedriegertjes´; een plek waar bezoekers nat gespoten worden door in de bodem verborgen fonteintjes die onverwacht aan- en uitgaan.

 

Bezoek website

Openingstijden

HET KASTEEL
Vrijdag
11:15-16:15
Zaterdag
11:15-16:15
Zondag
11:15-16:15
HET PARK
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

KASTEEL en PARK
Volwassenen
€ 11,50
Kinderen 4 t/m 18 jaar
€ 5,00
CJP-pas
€ 8,60
CJP-pas 4t/m 18 jaar
€ 3,75
ALLEEN TOEGANG PARK
Volwassenen
€ 6,00
Kinderen 4 t/m 18 jaar
€ 4,00

026 364 4645

Rosendael 1
6891 DA Rozendaal