Interessant

Huis Sonneveld

Netherlands

Aan de rand van het Museumpark, achter het luxueuze Bilderberg Parkhotel Rotterdam, staat de villa die Albertus Hendrikus Sonneveld en zijn vrouw Gesine Sonneveld-Bos hebben laten bouwen. Sonneveld was tot aan zijn pensioen in 1950 lid van de directie van de Rotterdamse Van Nellefabriek, een fabrikant van shag, koffie en thee. Huis Sonneveld werd opgeleverd in 1933. Sonneveld heeft er samen met zijn vrouw en architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt voor gekozen om het huis volgens de bouwstijl van Het Nieuwe Bouwen te laten bouwen. Belangrijke kenmerken van deze bouwstijl zijn soberheid, functionaliteit en veel licht. In het Museumpark staan nog 5 villa’s die volgens deze bouwstijl zijn gebouwd en de Van Nellefabriek in Delfshaven was een aantal jaar ervoor ook al volgens dezelfde stijl gebouwd.

Huis Sonneveld

Van de woonhuizen, welke in de stijl van Het Nieuwe Bouwen ontworpen en uitgevoerd zijn, is Huis Sonneveld waarschijnlijk het meest authentiek. De Museumwoning die sinds 2001 is geopend voor het publiek is al sinds 1986 een beschermd Rijksmonument. Je zult je verwonderen over alle ´moderne´ snufjes in het huis, zoals een huistelefoon, een lift en zelfs een elektrische koffiemolen, allemaal zaken die je niet vindt in de gemiddelde woningen uit de jaren dertig. Voor het interieur is de firma Gispen verantwoordelijk geweest. De woning zoals deze nu is te zien, ziet er door een eerdere restauratie bijna identiek uit als toen de familie Sonneveld er in 1933 in ging wonen.

De eigenaar van de woning is het Nieuwe Instituut, aan de andere kant van de Jongkindtstraat. Daar wordt ook het archief van de Nederlandse Architectuur en Stedenbouw beheert. Door de uitgebreide informatie in het archief is het mogelijk geweest de Museumwoning in originele staat terug te brengen. Een groot gedeelte van het interieur en de gebruiksvoorwerpen zijn 100% origineel omdat de erven van Sonneveld deze in bruikleen hebben gegeven aan Het Nieuwe Instituut. Veel kunststukken in het huis zijn niet origineel maar zijn wel producten uit de jaren dertig.

Uiteraard wordt door de beheerders van het huis hun uiterste best gedaan om deze woning zo goed mogelijk te bewaren. Enkele regels bij het betreden van het huis zijn dat je sloffen over de schoenen moet dragen en dat je objecten niet aan mag raken. Kastjes en deuren mogen dan gelukkig weer wel geopend worden.

Wat is er nog meer te zien in de omgeving van Huis Sonneveld?

Als je na het bezoek  in de stijl van de woning wilt gaan eten dan adviseren wij om vooraf een tafel te reserveren bij Old Dutch. Dit restaurant aan de overkant van de Rochussenweg, uit het hogere segment serveert daar al tachtig jaar heerlijke maaltijden. Op vier minuten lopen van de Museumwoning, loop je over het Eendrachtsplein, de Oude Binnenweg op. In dit gezellige straatje zitten veel café’s, terrasjes en eetgelegenheden waar je nog even ontspannen kunt napraten over Huis Sonneveld.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 14,00
Jeugd tot 18 jaar
Gratis
Studenten, CJP-pas
€ 7,00
Rotterdam Welcome Card
€ 10,50
Museumkaart, Rotterdampas
Gratis

Jongkindstraat 12
3015 CG Rotterdam

Extra info

Openbaar Vervoer

  • Metrolijn A, B of C, uitstappen bij station Eendrachtsplein, vanaf hier twee minuten lopen
  • Tramlijn 7, uitstappen bij Museumpark, vanaf hier drie minuten lopen
  • Tramlijn 8, uitstappen Kievitslaan, vanaf hier zes minuten lopen

Afwijkende openingstijden

Donderdag 24 december
11:00-16:00
Donderdag 31 december
11:00-16:00
Koningsdag 27 april
Gesloten
Eerste Kerstdag 25 december
Gesloten
Nieuwjaarsdag 1 januari
Gesloten

Extra info prijzen

Combi-ticket Chabot museum en Huis Sonneveld
€ 12,50
Combi-ticket Chabot museum, Huis Sonneveld en rondleiding Van Nelle Fabriek
€ 20,00
ICOM-kaart, BankGiro VIP-kaart, Rembrandtkaart
Gratis
Museumparkticket
Gratis
Rondleiding groepen van max 15 personen
+€ 85,00