Houweling Telecom Museum
Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis en ontwikkeling van de telefonie in Nederland komt in Rotterdam-Noord aan zijn of haar trekken in het Houweling Telecom Museum, want hier is het enige relevante telefoonmuseum gehuisvest. Het museum geeft bezoekers een beeld over de telecommunicatie vanaf het ontstaan tot het jaar 2000. Bedoeld als telefoon centrale voor Rotterdam-Noord, in een functioneel gebouw uit 1923, ingesloten tussen woonblokken en wat andere nutsvoorzieningen, beschikt het museum nog steeds over zestien werkende telefooncentrales. Met behulp van vrijwilligers en oud telecommedewerkers wordt de geschiedenis van de telefonie in leven gehouden en krijgen geïnteresseerden een kijkje in de techniek van de vorige eeuw. De toestellen in het museum roepen voor de wat oudere bezoekers herinneringen op over de tijd dat van het intoetsen van nummers nog helemaal geen sprake was.
Houweling Telecom Museum
Een rondleiding met een groep duurt gemiddeld een uur, waar op vriendelijke en gedetailleerde wijze de telecom geschiedenis, compleet met demonstraties van originele apparatuur, getoond wordt. Opvallend zijn de oude houten toestellen, maar ook de draaitoestellen die in 1965 werden geïntroduceerd trekken de aandacht. Het toestel de T65 laat zien dat het bellen gebeurde via een kiesschijf, die gedraaid moest worden. Het museum toont verschillende uitvoeringen van de toestellen in diverse kleuren en de verbeteringen die gaandeweg zijn ontstaan, zoals het aanpassen van het volume door middel van een volume knop. Het museum laat ook uitvoeringen zien die daarna op de markt kwamen voorzien van druktoetsen. Tegenwoordig zijn we gewend nummers in te toetsen op de display van onze mobiel, in die tijd was drukken op toetsen om te bellen al een hele voorruitgang. Tafel en wandmodellen zijn in het museum opgesteld en een opvallende bezienswaardigheid is de sprekende klok, die mensen op straat konden raadplegen als zij wilden weten hoe laat het was. Welke techniek daarachter schuilt en hoe dat precies werkt kan rustig worden bekeken in het museum. Toestellen en apparatuur krijgt het museum ook af en toe gedoneerd. Een nog niet eens zo lang geleden gebruikt apparaat, de fax, is nu een bezienswaardigheid in het museum. Andere opvallende zaken zijn naast de centrales; telexen, meetapparatuur en telefoonboeken uit de vorige eeuw.
De bunker op het terrein van het Houweling Telecom Museum
Op het terrein van het museum staat ook een bunker gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Houweling Telecom Museum is ook voor kinderen interessant, vanwege de ‘ontdekking’; de toestellen uit vervlogen tijden. In de bunker is een deel van de ‘wandelgangtentoonstelling’ “De verdwijnende telefooncel”. Deze bestaat uit foto’s die gemaakt zijn door studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam en bestaat uit een interessante serie boeiende foto’s vanuit zeer uiteenlopende inzichten. Groepen kunnen op aanvraag het gebouw uit 1923 bezoeken tegen een kleine vergoeding.
Openingstijden
Prijzen
010 465 47 18
Vlaggemanstraat 15
3038 LA Rotterdam