Interessant

Het Nieuwe Instituut

Netherlands

Het Nieuwe Instituut is opgericht in januari 2013. Het is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform. Nu is het een instelling die zich richt op design, architectuur en digitale cultuur.

Het Nieuwe Instituut

Architectuur in steden gaat verder dan het ‘uiterlijk’ van de gebouwen. In deze tijd zien we dat gezondheid van de inwoners in steden waar mensen dicht op elkaar zitten, steeds belangrijker is. De duurzaamheid van materialen en energievoorzieningen zijn actueler dan ooit tevoren. Migratie en klimaatverandering zijn zaken waar je niet omheen kunt. Het Nieuwe Instituut onderzoekt deze vraagstukken samen met architecten. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Dit is honderdvijftig jaar geschiedenis van Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Via tentoonstellingen, lezingen en workshops wordt het publiek erbij betrokken.

Design en Digitale cultuur is nauw verbonden met mensen die meedoen met het digitale tijdperk. Iedereen die online een profiel aanmaakt denkt na over het design hiervan. In Het Nieuwe Instituut wordt gekeken naar de invloeden van nieuwe technologieën en denkbeelden ten opzichte van ontwerpen. In tentoonstellingen worden mogelijke ontwikkelingen van ontwerpen van onze digitale cultuur weergegeven. De geschiedenis van dezelfde ontwikkeling wordt zeker niet vergeten.

In het Study Center kan iedereen de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw raadplegen. Dit bestaat uit foto’s, tekeningen en maquettes van Nederlandse architecten en stedenbouwers. In de bibliotheek zijn boeken en tijdschriften te vinden over architectuur en alles waar Het Nieuwe Instituut zich mee bezig houdt

De afdeling Research & Development van het museum onderzoekt de verschillende invalshoeken van het kijken naar de cultuur. Als vervolg hierop wordt tevens gekeken naar andere mogelijkheden om de cultuur aan het publiek te presenteren.

Jaarlijks trekt Het Nieuwe Instituut honderduizenden bezoekers naar het museum en activiteiten zoals bijvoorbeeld de Thursday Night Live. Dat bewijst dat het instituut ondanks jonge leeftijd iets toevoegd aan de culturele samenleving in Rotterdam.

Wat heeft Het Nieuwe Instituut nog meer te bieden?

De Boekwinkel heeft een assortiment wat altijd aansluit op de tentoonstellingen in het museum. De winkel is de meeste dagen al om 10:00 uur geopend en er zijn altijd mensen die je vragen over de boeken kunnen beantwoorden. In het Nieuwe Café kun je zowel binnen als buiten (op het terras) een hapje eten of gezellig iets drinken.

Het toegangskaartje van het museum geeft ook gratis toegang tot Huis Sonneveld. Dit woonhuis is in 1933 gebouwd volgens de stijl van het Nieuwe Bouwen en is prima bewaard gebleven. Het huis staat op honderd meter lopen vanaf Het Nieuw Instituut.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-21:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 14,00
Jeugd tot 18 jaar
Gratis
CJP-pas, student
€ 7,00
Groepen v.a. 12 personen
€ 12,00
Museumkaart, ICOM/ICAM
Gratis

010 440 1200

Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Extra info

Openbaar Vervoer

  • Metrolijn A, B of C, uitstappen bij station Dijkzigt of Eendrachtsplein, vanaf hier vier minuten lopen
  • Tramlijn 7 of 4, uitstappen bij Museumpark, vanaf hier drie minuten lopen
  • Tramlijn 8, uitstappen Kievitslaan, vanaf hier vijf minuten lopen

Parkeren

  • Parkeergarage Museumpark 32; tarief v.a. € 0,50 per 14 minuten, max dagtarief € 21,00

Feestdagen
11:00-17:00
Koningsdag 27 april
Gesloten
Eerste Kerstdag 25 december
Gesloten
Nieuwjaarsdag 1 januari
Gesloten

Vrienden, members Het Nieuwe Instituut
Gratis
Museumparkticket, BankGiro VIPkaart, Rotterdampas
Gratis
Rotterdam Welcome Card
€ 10,50
GRATIS TOEGANG DONDERDAGAVOND
17:00-21:00
Ticket Het Nieuwe Instituut geeft gratis toegang tot Huis Sonneveld
Rondleiding max 15 personen met koffie/thee
€ 167,50
Rondleiding max 15 personen met lunch
€ 235,00