Grote Kerk Breda
Voor het begin van de Grote Kerk Breda, ook wel de Onze Lieve Vrouwe Kerk, gaan we 750 jaar terug in de tijd. In 1269 werd voor het eerst een stenen kerk in Breda genoemd. Het is op dat moment dat de toen bestaande kerk door een nieuwe werd vervangen, zoals beschreven in de oorkonde van de toenmalige Heer van Breda Arnoud van Leuven en Elizabeth van Breda. In 1303 werd de kerk door de Heer van Breda, Raso II van Gaveren, verheven tot een collegiale kerk. Hierdoor bestaat het bestuur nu uit een kapittel.
De Grote Kerk Breda zoals we die nu kennen, heeft verschillende restauraties ondergaan. In 1637 kreeg de kerk een licht interieur met witte muren, zodat het zonlicht beter weerkaatst werd door de hoge gebrandschilderde ramen. Daarna werd, van 1843 tot 1875, de toren gerestaureerd. De kerk is vanaf 1956 alweer in gebruik genomen. In de kerk zijn veel gewelf- en muurschilderingen bewaard gebleven en gerestaureerd, die achter de kalk werden ontdekt door restaurateurs.
De Grote Kerk in Breda
Midden in het hart van Breda staat de indrukwekkende Grote Kerk. De bouwstijl van de kerk is eigenzinnig en is te omschrijven als gotisch en renaissance. De Grote Kerk Breda is een Rijksmonument en een van de vier topmonumenten van de provincie Noord-Brabant. De kerk is open voor publiek en wordt daarnaast nog altijd gebruikt door de Protestantse Gemeente Breda die hier regelmatig kerkdiensten houdt.
De Grote Kerk heeft sterke banden met de voorvaderen van het Nederlands Koninklijk Huis, de (Oranje-)Nassaus. Er is een mausoleum van de Nassaus te vinden in de Prinsenkapel in de kerk. Het plafond van deze kapel is bedekt met bladgoud. Daarnaast kan men de kerkschat bezichtigen, met onder andere kerkzilver en het schilderij waarop de geschiedenis van het Sacrament van Niervaert wordt geportretteerd.
Kunstwerken en nog meer objecten in de Grote Kerk
Een bijzondere hoeveelheid kunstvoorwerpen en bijzondere objecten die de Hervorming hebben overleefd, zijn te vinden in de Grote Kerk. Zo zijn er veertiende- en zestiende eeuwse grafmonumenten, het grafmonument Engelbrecht I van Nassau is er te zien en ook de grafmonumenten van Jan I van Polanen en Jan II van Polanen. Ook de Epitaaf van Joris van Froenhuijzen en de Epitaaf van Jan van Dendermonde vormen onderdeel van de bewaard gebleven objecten.
Naast de grafmonumenten zijn er indrukwekkende muur- en gewelfschilderingen in vroegrenaissance stijl. Bijzonder is ook het kerkorgel in de kleuren van het huis van Nassau, in 1969 gebouwd door firma Flentrop. Zij stelden het huidige orgel samen met blauw en goud pijpwerk van oudere orgels. Andere objecten zijn onder andere het doopvont uit 1540 en een preekstoel uit de zeventiende eeuw.
Openingstijden
Prijzen
076 521 8267
Kerkplein 2
4811 XT Breda