Interessant

Groninger museum

Netherlands

Het Groninger Museum huist sinds 1994 in een opvallend en kleurrijk gebouw. De bouwstijl valt onder het postmodernisme architectuur. Deze bouwstijl word toegepast door architecten die vrolijkere gebouwen wilden en niet meer de dozen met strakke lijnen van de bouwstijlen die hiervoor populair waren. De één zal het mooi vinden en de ander lelijk. Wij van hotspotNL vinden het een mooi gebouw dat past bij het Groninger Museum. De tentoonstellingen in het museum laten schilderkunst, fotografie en design zien. De locatie is een kunstmatig eiland in het verbindingskanaal. Dat heeft al twee maal een klein probleem opgeleverd; namelijk in 1998 en 2012 toen het museum tijdelijk gesloten moest worden vanwege het stijgende water. In 1998 kwam het water zelfs naar binnen, maar in 2012 gelukkig niet.

Het Groninger museum

Het museum bestaat uit meerdere gebouwen die door wandelbruggetjes met elkaar zijn verbonden. De diverse gebouwen bij elkaar lijken samen op een schip. In het midden kan de lokale bevolking het verbindingskanaal gewoon oversteken met de fiets. Dit is zo bedacht om het museum echt een onderdeel van de Groningse binnenstad te maken. De goudkleurige toren is de ingang naar de algemene voorzieningen in het museum zoals; de museumwinkel, het museum café, het kinderatelier en het Info center. Dit is het Middenpaviljoen.

Het paviljoen van De Lucchi toont voornamelijk kunstwerken uit de vaste collectie. Dat kan bijvoorbeeld het schilderij van Jan Albert Sichterman zijn, die ook wel de koning van Groningen werd genoemd. Of een zilveren koffie servies, een foto van de Nederlandse balletdanser Hans van Maanen of werken van de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg.

Het ronde zilverkleurige gebouw is het Starckpaviljoen. Binnen in het midden van dit gebouw staat een glazen wereldbol met daarop handelsroutes van de VOC.

De tijdelijke tentoonstellingen van het Groninger museum worden getoond in de twee zalen van de Mendinipaviljoens.

Het “schip” is compleet gemaakt met het Coop Himmelb(l)au Paviljoen. Dit gedeelte is gebouwd op een scheepswerf , naar het museum gesleept en daarna geplaatst. Door de vormen en gebouwen die uitsteken is dit een opvallend gedeelte van het museum.

Omgeving Groninger Museum

De smalle straatjes in de binnenstad van Groningen zijn zeker de moeite waar om lokale cultuur op te snuiven. De Martinitoren beklimmen is iets wat je gedaan moet hebben voor je een terrasje gaat pakken op de Grote Markt.

Museumeiland 1
9711 ME Groningen