Interessant

Giethoorn

Rotterdam

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Het is een woonwijk van de gemeente Steenwijkerland en er wonen bijna drieduizend mensen. Het hele gebied kenmerkt zich door vele percelen met sloten er omheen. Het centrum is een kleine buurt is zoals de meeste van ons kennen, toch liggen de meeste woningen wel aan of in de buurt van water. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op toeristen. Velen van jullie hebben al weleens foto’s of filmpjes van Chinezen in Giethoorn gezien.

Wat is er te doen in Giethoorn?

Steeds meer Nederlanders zien in dat een bezoek aan Giethoorn de moeite waard is. De meesten denken dan gelijk aan varen of een rondvaart. En misschien is dat voor velen ook wel de leukste manier om de streek te bekijken. Er zijn meerdere bedrijven die zich bezig houden met bootverhuur. Daardoor kun je kiezen uit verschillende stille elektrische bootjes waarin je zelf mag varen. Een vaarbewijs is niet nodig. De boten waarmee je gaat varen zijn zeer stabiel en eenvoudig te besturen. Je kunt kiezen voor een kleine boot en anderen gaan liever met tien of twaalf mensen in een sloep de omgeving bekijken. En of je nu een hele dag wilt rondvaren of alleen maar een uur, het is allemaal mogelijk. Let op; met de accu’s kun je maximaal 6 tot 8 uur varen.

Een rondvaart met een schipper kan ook. Tijdens de rondvaart wordt er over de omgeving verteld en als je dat wilt, kun je er bijvoorbeeld een bezoek aan een schapenboerderij bij boeken. De schipper laat je de mooiste plekjes zien. Een routekaart, die je meekrijgt als je zelf gaat varen heb je dan niet nodig.

De sportievelingen onder ons kunnen ook kiezen voor een roeiboot of een kano. En zeilliefhebbers kunnen ook met een zeilboot het water op.

Niet iedereen houdt van water. Daarom zijn er genoeg mogelijkheden om met vaste grond onder je voeten te genieten van het moois wat Giethoorn heeft te bieden. Er zijn verschillende wandelroutes met afstanden van vier kilometer tot aan twintig kilometer en alles ertussenin. Mogelijkheden genoeg dus om langs het water en over de bruggen te lopen. Wil je met de fiets op pad dan zijn er ook fietsroutes door het gebied. Meestal kom je dan ook buiten Giethoorn terecht.

Bezienswaardigheden in Giethoorn

De huizen en boerderijen die op een door water omsloten perceel staan zijn uniek om te zien. Bij de meeste percelen hoort een brug die bezit is van de woningeigenaar. Er zijn soms brede sloten en kleine meren zoals Bovenwijde en Molengat. Er is een museumboerderij Giethoorn die je kunt bezoeken. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is één van de eenentwintig Nationale Parken in Nederland. Dit bestaat uit enkele grote meren, moerasbossen en natuurgebieden waar vele planten- en diersoorten zijn te zien.

De nacht kun je doorbrengen op verschillende campings in het gebied, er zijn enkele hotels in Giethoorn en Bed & Breakfast gelegenheden zijn er natuurlijk ook.

Prijzen

't Olde Maat Uus
v.a. €6,50
Oude Aarde
v.a. €3,50
Gloria Maris
gratis
Fietsverhuur
v.a. €7,50
Bootverhuur
v.a. €19,50

Giethoorn

Extra info

Openbaar Vervoer

De dichtsbijzijnde trein stopt bij station Steenwijk. Met de bus is het ongeveer 17 minuten naar het centrum van Giethoorn. Bus 70 en bus 270 rijden 1x per uur en tijdens het hoogseizoen ieder half uur.