Interessant

Fort Bunker Bremen

Netherlands

In Bunker Bremen huist de permanente expositie van Stichting Fort Aan Den Hoek Van Holland. Het gebouw van de stichting staat achter het Nederlands Militair Kustverdedigingsmuseum. De geschiedenis van de kustverdediging van Hoek van Holland begint bij de aanleg van de Nieuwe Waterwegen. Daarmee is de belangrijkste verbinding gelegd met de rest van Europa. Bunker Bremen is aangelegd als onderdeel van de aanleg van de pantserforten langs de kust. Bremen is een Duitse naam, die de bunker kreeg als opslagplaats voor militaire munitie gedurende WO II, bij de aanleg van de Atlantikwall.

Fort Bunker Bremen

De permanente expositie is opgedeeld in sporen van verschillende oorlogen waarin het Fort van belang is geweest voor de verdediging. Daarin wordt ook verteld welke rollen het fort allemaal ingevuld heeft en in welke periode. De sporen zijn gevormd tijdens WO I, WO II, Atlantikwall en de Koude Oorlog.

De bunker dient als basis voor verschillende projecten, zoals onderwijsprojecten en informatiesessies. De stichting houdt regelmatig tijdelijke exposities die in de bunker worden tentoongesteld. Bezoekers kunnen ook een rondleiding krijgen in de Vinetaduin, waar de bunker is gevestigd.

Tijdens WO I hoefde het fort niet te worden ingezet, omdat Nederland zich niet met de gevechten bemoeide. WO II daarentegen was een andere tijd. Nederland werd binnengevallen en bezet door de Duitsers. Aan het begin van de uitbraak van die oorlog is zwaar gevochten aan de kust van Hoek van Holland. Tijdens deze oorlog is ook de Atlantikwall geformeerd door Duitsland. Hoek van Holland was er onderdeel van en kreeg de naam ‘Festung Hoek van Holland’. Het was één van de zwaarst bewapende verdedigingen van de bezetters. Tijdens de Koude Oorlog is in bunker Bremen een radiostation ondergebracht. Door veroudering van de apparatuur is deze gauw gesloten.

In de omgeving van Fort Bunker Bremen

Vanuit de Bunker loop je bijna zo het strand op en kun je wat gaan eten of drinken bij één van de gezellige beachclubs. Er zijn in Hoek van Holland nog meer bunkers of tereinen waar musea over de oorlog zijn gevestigd, Fort 1881 en het Atlantikwall Museum. Als je een luchtiger museum wilt bezoeken dan kun je naar het Keringhuis, een dam gebouwd als onderdeel van de Deltawerken of naar het Rockart Museum waar je de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek kunt herbeleven.

Bezoek website

Openingstijden

Zaterdag
13:00-16:00
Tijdslot
1 uur

Prijzen

Volwassenen
€ 5,00
Tot 12 jaar
€ 2,50

0174 382 898

Strandweg 21
3151 HV Hoek van Holland