Interessant

Fort 1881

Netherlands

Als één van de machtigste landen ter wereld heb je in tijden van oorlog een goede verdediging nodig. Dat was het Fort 1881 gedurende de twee wereldoorlogen. Het fort werd in 1881 neergezet voor de bescherming van de Nieuwe Waterweg. Met zes kanonnen en drie geschutkoepels was het het modernste fort van het Europees continent. In 1940 is de enige ministersvergadering buiten Den Haag gehouden en wel in het Fort.

Er zijn een serie belangrijke gebeurtenissen gekoppeld aan dit verdedigingsterrein. Ironisch genoeg, of gelukkig maar, is geen van deze gebeurtenissen een gevecht geworden. In rustigere tijden bewaarde de Koninklijke Marine spullen in het gebouw. Stichting Fort aan den Hoek van Holland heeft er in 1987 een expositie gehouden over de regio voor en na de oorlog. Die expositie markeerde het begin van het leven van het Fort als museum. Eerst als Nederlands Kustverdedigingsmuseum, maar vanaf 2014 onder de naam Fort 1881.

Fort 1881

Fort 1881 Hoek van Holland had alle uitrusting die nodig was om een gevecht aan te gaan. Echter het is nooit zover gekomen. De unieke verhaallijnen van het museum vertellen onder andere wat er wel is gebeurd om de gevechten te voorkomen. Niet alleen de verhalen, maar de hele constructie van het museum spreken tot de verbeelding van zowel volwassenen als kinderen.

Via de verschillende gangen is het leven in de ruimtes in het fort, van de soldaten die er gestationeerd waren, terug te zien. Denk maar aan de slaapruimtes, de vergaderruimtes, de voorraadkamers en meer. Zij vertellen verder over gebeurtenissen in 1940; de Duitse bezetting en de Atlantikwall, de bouw van het fort en de omgeving waar het fort is gevestigd.

Behalve voor vaste en tijdelijke exposities, is het fort ook geschikt voor evenementen. De faciliteiten zijn uitermate geschikt voor een bruiloft. Mooie zalen voor de receptie of in de buitenlucht, maar vooral de beste plekken voor de mooiste kiekjes. Volwassenen kunnen er feesten, tijdens een rondleiding prachtige verhalen beleven, maar de kinderen kunnen zich er ook uitleven. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen; waaronder een speciale speurtocht. Daarin leren zij al spelend hoe een land te verdedigen.

Er is een programma uitgewerkt waarin elke soort bezoeker aan bod komt. Voor teams is er een leuk spelprogramma samengesteld waarmee teambuilding kan worden verkregen. Deze is geheel in de geest van militaire tactieken en ook nog in de verschillende werkruimtes die deze tactieken ondersteunen.

Ontdek de omgeving van Fort 1881

Veel toeristen komen in Hoek van Holland voornamelijk om te genieten van de zon op de mooie stranden.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
12:00-16:00
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
11:00-16:00
Zondag
Gesloten

Prijzen

Volwassenen
€ 7,50
Kinderen 4-12 jaar
€ 5,00
Tot 4 jaar
Gratis

088 188 1500

Stationsweg 80-82
3151 HS Hoek van Holland