Interessant

Dutch Pinball Museum

Netherlands

Het Dutch Pinball Museum is in 2015 opgericht. Er staan ruim honderd flipperkasten die ook nog grotendeels te bespelen zijn. Flipperkasten deden voor het eerst hun intrede in 1947. De originele uitvoering zag er heel anders uit en heette daarom ook nog geen flipperkast. Deze naam kwam pas in de jaren 40, toen er een flipperbumper aan werd toegevoegd. De spelers benoemden deze tot ‘flippers’. In 1931 werd het in 1870 gepatenteerde lanceermechanisme verwerkt in een gedeeltelijk geautomatiseerde kast en een nieuw spel was geboren.

Dutch Pinball Museum

Op de begane grond staan de nieuwste uitvoeringen van de kasten. Op de eerste verdieping staan de oudere uitvoeringen. Hieronder bevindt zich ook één van de allereerste exemplaren met flippers, de Humpty Dumpty. Met de flippers kregen spelers controle over het spel. Inmiddels zijn er talloze uitvoeringen uitgebracht, die in meerdere of mindere mate terug te vinden zijn in het museum.

In de zeventiger jaren werd de eerste elektronische kast uitgebracht met miniprocessors en digitale display. Daarna kwam de digitalisering volledig in en het spel wordt bijna volledig computergestuurd.

Verhalen uit het Pinball Museum

Stoere jongens in schimmige speelhallen of een tiener op avontuur in een game hall zijn herkenbare scènes uit de film. Fanatieke spelers weten waar de spanning te halen is. Het museum heeft bijna honderd machines waarop gespeeld kan worden. De collectie is opgedeeld naar tijdperk en ontwikkelingsfases. Zo zijn kasten die voor de oorlog zijn ontwikkeld duidelijk te onderscheiden van de modernere versies van na de oorlog, met of zonder specifieke naam.

In 1998 wordt de film ‘The Big Lebowsky’ uitgebracht. In deze film komt een fervente arcade speler onbedoeld in de problemen. In 2016 wordt een kast uitgebracht ter ere van de film. Die is ook te zien in het museum. Spelers zijn welkom om plaats te nemen achter de machines, maar moeten zich wel aan de regels houden. Zo mogen zij een kast niet te lang onnodig bezet houden en niet roken in de ruimte. Er is een fijn systeem uitgewerkt om alle bezoekers aan bod te laten komen. Het bezoek kan ook genieten van een (alcoholisch) drankje uit het restaurant.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
Gesloten
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
12:00-18:00
Zondag
12:00-18:00

Prijzen

Twee uur Toegang
€ 14,00
Online reserveren

Voorhaven 12
3024 RM Rotterdam