Interessant

De Afsluitdijk

Rotterdam

Sinds 25 september 1933 rijdt er verkeer over de Afsluitdijk. Op 20 september 1932 is het gedeelte aan de binnenkant van de dijk IJsselmeer geworden. De buitenkant heet Waddenzee. De dijk is niet aangelegd, zodat mensen sneller van Noord-Holland naar Friesland konden. Hij is aangelegd als waterkering en was een onderdeel van de Zuiderzeewerken. Hierdoor is onder andere Flevoland droog gelegd en verder ontwikkeld. De totale lengte van de Afsluitdijk is tweeëndertig kilometer.

Afsluitdijk Noord-Holland

Den Oever ligt op het voormalig eiland Wieringen. Hier is men in 1927 begonnen met de bouw van de Stevinsluizen. In 1933 zijn ze in gebruik genomen. Er zijn drie groepen met Spuisluizen en er is een schutsluis. Met de auto rij je over de Stevinsluizen. Er is geen mogelijkheid om te stoppen. Dit is zelfs verboden. Tot eind 2022 is het, vanwege onderhoud, niet mogelijk om met de fiets over de Afsluitdijk te rijden. Met de fiets is het makkelijker om te stoppen en een foto te maken van de sluizen.

Als je hier wilt rondkijken dan kun je de auto parkeren bij de Noorderhaven in Den Oever. Er is daar een Zeeverse Vismarkt die ervoor zorgt dat de visrestaurants de lekkerste vis kunnen serveren. In de haven liggen altijd wel vissersboten om langs te wandelen of je kunt doorlopen langs het Amsteldiep. Als je in Den Oever wilt overnachten kun je een Bed & Breakfast boeken.

Na ongeveer zeven kilometer op de Afsluitdijk kom je het Vlietermonument tegen. Dit is het punt waar de Afsluitdijk in 1932 werd gesloten.  Het monument is neergezet in de vorm van een uitkijktoren, zodat je over het IJsselmeer kunt kijken. Bij de ingang staat nog een kunstwerk van Hildo Krop. Met een loopbrug kun je ook naar de andere kant van de dijk lopen. Daar staat een standbeeld van Cornelis Lely. Deze ingenieur ontwierp in 1891 het eerste ontwerp voor de Afsluitdijk.

Afsluitdijk Friesland

Ongeveer twaalf kilometer van Friesland ligt Breezanddijk. Dit is het kleinste, bewoonde gehucht van Nederland met volgens het CBS slechts vijf inwoners. Het is vernoemd naar het voormalig werkeiland Breezand. Hier is ook een kleine camping, genaamd Het Wad. Ernaast ligt een tankstation.

Net voor Zurich, Friesland ligt het kleine dorpje Kornwerderzand. Dit was een voormalig werkeiland. Hier liggen de Lorentzsluizen met twee groepen spuisluizen en twee schutsluizen. Deze sluizen zijn in 1933 in gebruik genomen. In dit dorpje heb je camping Hulstijn. 

In de oorlog zijn hier hevige vuurgevechten geweest. De Stelling Kornwerderzand hield stand. Daarom is er een Kazemattenmuseum wat bestaat uit enkele levensecht ingerichte kazematten. Zeer interessant om te bekijken.

Sinds 2018 staat  hier ook het Afsluitdijk Wadden Center. In dit mooie gebouw kom je alles te weten over het verleden van de Afsluitdijk. De plannen voor de toekomst van de dijk worden hier ook duidelijk.

Als je nog een klein stukje doorrijdt dan kom je terecht bij het dorpje Zurich en heb je heel de Afsluitdijk gezien.

Bezoek website

Afsluiting fietspad

Extra info

Zurich - Friesland
Den Oever - Noord-Holland

Extra info

Afsluiting fietspad

Van 1 april 2019 tot 1 april 2022 is een deel van het fietspad afgesloten vanwege werkzaamheden aan de Afsluitdijk

  • April – juni 2020 Den Oever naar Breezanddijk
  • Juni – december 2020 Den Oever naar Kornwerderzand

Tijdens de werkzaamheden rijdt er een gratis bus die voetgangers en (brom)fietsen naar de andere kant brengt. De bus rijdt 1x per uur.