Interessant

Belasting en Douane Museum

Netherlands

De geschiedenis van het Belasting & Douane Museum begint drie jaar voor het begin van de tweede Wereld Oorlog; in 1937. De toenmalig directeur der Directe Belastingen en Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen; Prof. Dr. J. Van der Poel richtte het museum op. Het aanvankelijk doel was om de studenten van de Rijksbelastingacademie, waar Van der Poel tevens hoofd van was via verschillende voorwerpen en verhalen bekend te maken met de belastinggeschiedenis. Zo ontstond een collectie in het belastingkantoor, maar lang duurde dit niet door de verwoestingen in mei 1940. Rotterdam verloor als gevolg van de bombardementen niet alleen het belastingkantoor, maar ook de museumcollectie.

Van der Poel bleek een directeur van daden, want tijdens, maar vooral ná de oorlog lukte het de directeur om een nieuwe collectie op te bouwen. Deze is tot op de dag van vandaag te bewonderen in het museum. Het museum verhuisde na de oorlog in 1948 van de Boompjes naar Parklaan 14 en kenmerkt zich door de vernieuwingen als een museum waar niet alleen passief gekeken wordt, maar waarbij bezoekers ook actief kunnen participeren.  De oprichter; Prof. Dr. van der Poel heeft een persoonlijke videoboodschap voor de bezoekers achtergelaten.

Belasting en Douane Museum Rotterdam

Historische collectie met kunsthistorische hoogtepunten

Het museum telt ruim vijfenveertigduizend objecten; van schilderijen tot smokkelobjecten, waarbij ambtskostuums, uniformen en ook foto’s zeker tot de verbeelding zullen spreken. Het koffertje van Lieftinck is één van de unieke objecten; dit koffertje vertelt de geschiedenis van de ‘derde dinsdag in september’ waarmee op Prinsjesdag de Rijksbegroting en Miljoenennota door de toenmalige minister van Financiën, de heer Lieftinck werd aangeboden. Dit eerste koffertje, dat geldt als symbool voor de Nederlandse overheidsfinanciën heeft een speciale plek in het museum.

Leeuw in het Museum

Het museum blijft zich ontwikkelen en toont regelmatig nieuwe bezienswaardigheden die het krijgt aangeboden. In andere gevallen schaft het museum opmerkelijke objecten aan om het publiek een zo origineel en divers mogelijk aanbod te kunnen presenteren.

Nieuw te bezichtigen zaken zijn: een miniatuur zilverwerk, een specerijenstrooier en een miniatuur kraantjeskan. Er is ook een tentoonstelling over Europa (z)onder controle, waarbij het publiek door middel van interactie van alles kan leren over de functie van Europa. Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid is een opgezette leeuw, deze is door de Douane in beslag genomen, vanwege het ontbreken van de Cites import vergunning.

Belasting op luxe goederen

In de sfeer van financiën prijkt ook een waaier van Franse bankbiljetten. Dit geldt als symbool voor belasting op luxegoederen; een maatregel van de Franse Napoleon Bonaparte, in Nederland. Zowel waaiers, pruiken en poederdozen golden als luxe goederen.

Educatie en activiteiten voor de jongeren in het belasting en Douane Museum Rotterdam

Het museum kent verschillende tentoonstellingen met uiteenlopende thema’s en is zeker het bezoeken waard. Ook op educatief gebied is er genoeg te beleven; op een luchtige manier kunnen scholieren kennis maken met het onderwerp belastingen. Het museum biedt een scala aan lessen, ook over de werkzaamheden van de douane. De lessen die gevolgd kunnen worden zijn beschikbaar voor leerlingen van de basisschool tot studenten van het MBO, waarbij op verschillende manieren kennis wordt overgedragen. Dit loopt uiteen van rondleidingen, workshops tot lessen op maat onder meer over de belastinggeschiedenis van Nederland en waarmee de douane belast is. Ook voor kinderen is er veel te doen; vooral speurtochten en knutselactiviteiten houden de kleintjes zoet.

 

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
11:00-17:00
Woensdag
11:00-17:00
Donderdag
11:00-17:00
Vrijdag
11:00-17:00
Zaterdag
11:00-17:00
Zondag
11:00-17:00

Prijzen

Volwassenen
€ 7,50
Jongeren tot 19 jaar
Gratis
Groepen 10+ P.P.
€ 5,00
Studenten, CJP-pas
Gratis
Rotterdampas, Museumkaart
Gratis

088 1514900

Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam

Extra info

Afwijkende openingstijden

Tijdens schoolvakanties ook op maandag open
11:00-17:00
Feestdagen
11:00-17:00
Eerste Paasdag
Gesloten
Koningsdag
Gesloten
Eerste Pinksterdag
Gesloten
Eerste kerstdag
Gesloten
Nieuwjaarsdag
Gesloten

Extra info prijzen

ICOM-kaart
Gratis
Vrienden van Museum
Gratis
Scholen
Gratis