Interessant
Tot nader order gesloten door Corona maatregelen

Atlantikwall Museum

Netherlands

Wie ooit de Nederlandse duinen heeft bezocht  zal ongetwijfeld een keer de bunkers tegen gekomen zijn in de duinen; Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.  Dat zijn overblijfselen van de Atlantikwall, een 5200 kilometer lange verdedigingslinie van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. De Atlantikwall  is in 1944 gebouwd aan de Noorderpier. Juist Hoek van Holland werd door de Duitsers beschouwd als belangrijkste Nederlandse kustplaats in de Tweede Wereldoorlog, vanwege de toegang tot de Rotterdamse haven en het achterland. In 1996 werd het eerste Atlantikwall-museum geopend door Stichting ‘Vesting  Hoek van Holland’, gevestigd in een Duitse geschutsbunker van het type 625b van de verdediging van Marine-Flak-Batterie Nordmole, gevolgd door initiatieven in Noordwijk en Den Haag.

Atlantikwall Museum

Als gevolg van de sterk toenemende belangstelling en de groeiende collectie werd besloten het museum te verhuizen naar een nabijgelegen grotere geschutsbunker van het type 611. Na jarenlange restauratiewerkzaamheden is het vernieuwde Atlantikwall-Museum in 2012 geopend. Deze bunker maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de beruchte ‘Atlantikwall’; ooit bedoeld om een geallieerde invasie van het bezette West-Europa vanuit zee te voorkomen, nu is de Atlantikwall belangrijk erfgoed van de Tweede Wereldoorlog geworden. De aanwezigheid van deze verdedigingslinie heeft onze kuststreek tot een herinneringslandschap gemaakt. De overgebleven bunkers zijn de zichtbare getuigen van de ingrijpende gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Zoals de bouw ervan en de militaire betekenis, maar ook over de massale evacuaties, de sloop en wederopbouw.

Het Nederlandse kennis- en educatiecentrum in Atlantikwall Museum

De afgelopen jaren is deze geschutsbunker door vrijwilligers omgetoverd tot het nieuwe bezoekerscentrum, waar aan de hand van diorama’s , informatieschermen,  films, geluidsmateriaal en voorwerpen men zich kan verdiepen in historische betekenis van de Atlantikwall. Het museum wordt door vrijwilligers beheerd. Regelmatig worden er rondleidingen door de Nordmole (Duitse luchtafweer) georganiseerd en ze zetten zich in voor behoud van de resterende verdedigingswerken binnen het verdediging gebied van het voormalige ‘Festung Hoek van Holland’.

Er zijn nog tientallen bunkers en bunkercomplexen onder het zand aanwezig, vaak vermomd als begroeide heuveltjes of duinen.  Enkele daarvan worden uitgegraven, gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. Ook hebben talloze bunkers  in de loop van de tijd een nieuwe bestemming gekregen. Ze worden gebruikt als opslagplaats voor munitie, archieven of kunst, evenals het telen van champignons, als museum en zelfs als vakantiehuisje. Ook zijn bunkers het onderkomen geworden van beschermde planten- en dierensoorten, zoals bijvoorbeeld vleermuizen.

Bezoek website

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag
Gesloten
Woensdag
Gesloten
Donderdag
Gesloten
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

Prijzen

Volwassenen
€ 3,00
kinderen 6 tot 12 jaar
€ 1,50
Tot 6 jaar
Gratis

06 226 550 69

Noorderhoofd 1
3151 HG Hoek van Holland