Interessant

AIR Rotterdam

Amsterdam

Rotterdam is één van de grootheden van de steden in de wereld, wanneer het om architectuur gaat. Enkele vooroorlogse gebouwen vormt met moderne bouwwerken een intrigerend beeld voor bewoner en bezoeker. In 1982 organiseert het Architectuur Instituut Rotterdam de eerste ontwerpmanifestatie waar verschillende architecten exposeren, waaronder ook buitenlandse. In de jaren daarop worden meer van deze activiteiten gehouden en groeien zij uit tot een begrip. Een belangrijke partner hierbij was de Rotterdamse Kunststichting, die in 2005 gedeeltelijk is overgenomen door de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur en aan de andere kant door het departement Kunst & Cultuur van de gemeente. Twintig jaar na de eerste publieke activiteit, ontstaat het plan om de blik van bewoners van Rotterdam op de stad te verdiepen. Zij worden uitgenodigd voor debatten en andere openbare activiteiten over de ruimtelijke ordening van de stad.

Architectuur Instituut Rotterdam

Het instituut roept openbare gesprekken in het leven over hoe de stad eruitziet en wat ervan kan worden. Die vinden allemaal op regelmatige basis plaats. Hieruit ontstaan onder andere jaarlijkse evenementen, maar ook organisaties die zich inzetten om verschillende aspecten van de stedenbouw aan het licht te brengen. Het centrum organiseert onder andere workshops, bijeenkomsten voor deskundigen en lezingen samen met het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. Ook de gemeente Rotterdam staat achter de instelling. Het is een wisselwerking; AIR geeft de gemeente raad en de gemeente geeft ondersteuning met subsidie.

Wat doet AIR, Architectuur Instituut Rotterdam

Het instituut neemt verschillende initiatieven om de sfeer voor architecten, opdrachtgevers en andere ondernemers in die branche op hoogwaardige peil te houden. Een van deze initiatieven is de Van der Leeuwkring. Deze is opgericht in 2015 en slaat een brug van de wetten die voor de bouw gelden naar de opdrachten die worden uitgevoerd in de stad. Deze twee partners geven ook invulling aan het jaarlijkse Stadsmakerscongres.

De maand juni is uitgeroepen tot architectuur maand in het programma van het instituut. De eerste architectuur maand is in 2016 gehouden. Dan komen zowel experts als geïnteresseerden de hele maand bij elkaar rondom het gekozen thema. Het instituut heeft zelf geen expositie ruimte. De activiteiten worden zoveel mogelijk op plaatsen buiten het gebouw gehouden. Door de maatregelen vanwege het Coronavirus gaat de Rotterdam Architectuur maand 2020 NIET door.

 

 

Bezoek website

06 812 386 86

Waalhaven Oostzijde 1
3087 BM Rotterdam