Ingang metrostation Rotterdam Centraal aan de kant Conradstraat

Metro in Rotterdam

8 april 2020 • 6 min leestijd

Openbaar vervoer Rotterdam

Reizen met de metro in Rotterdam begint op één van de tweeënzestig metrostations. Hier kun je als reiziger gebruik maken van vijf metrolijnen; A, B, C, D en E. Het kruispunt van al deze metrolijnen is metrostation Beurs.

Metro in Rotterdam

De Rotterdamse Metrolijn A loopt van metrostation Binnenhof  in de wijk Prins Alexander naar metrostation Vlaardingen West. Tijdens de spits vertrekt er zes maal per uur een metro. Lijn A rijdt in de spits door naar Vlaardingen West. Buiten de spits is Schiedam Centrum de eindhalte van lijn A. Lijn A en B rijden grotendeels dezelfde route, bij metrostation Graskruid splitsen de lijnen zich. MetroLijn B verbindt metrostation Nesselande in Prins Alexander met metrostation Hoek van Holland Haven.

De reis van Nesselande naar Hoek van Holland duurt iets meer dan een uur. Er rijdt minimaal twee keer per uur een metro. In de zomer vertrekt er elke vijftien minuten een metro. Handig voor iedereen die deze kustplaats wil bezoeken. Let er op dat de eindhalte vooralsnog Hoek van Holland Haven is. Dit is ongeveer een kilometer van het strand. Je kunt dan verder lopend naar het strand of met bus 611. In de toekomst rijdt de metro door tot het strand; Rotterdam Beach.

Metrolijn C loopt van metrostation De Terp in Capelle aan den IJssel naar metrostation De Akkers in Spijkenisse. Deze lijn van de Rotterdamse metro stopt in Schiedam, daarna in Pernis en Hoogvliet voor de eindbestemming Spijkenisse is bereikt.

Metrolijn D loopt van station Rotterdam Centraal naar metrostation De Akkers in Spijkenisse. Deze lijn loopt door de wijk Feijenoord en Charlois. Daarna is er een halte in Rhoon en in Poortugaal. In Hoogvliet en Spijkenisse zijn de laatste metrostations. Net als bij lijn C.

Metrolijn E verbindt Rotterdam met Den Haag. Reizigers die aankomen op vliegveld RTHA kunnen met bus 33 naar metrostation Meijersplein en vandaar met lijn E naar station Den Haag Centraal. Lijn E heeft een totale lengte van zevenentwintig kilometer en begint bij metrostation Slinge in Rotterdam-Zuid. De metro komt langs drieëntwintig stations en stopt ook bij station Rotterdam Centraal. De metro rijdt vanaf ’s morgens 05:45 tot ’s nachts 00:30 uur. Afhankelijk van het tijdstip rijdt de metro 4, 6 of 9 keer per uur.

Metrokaart

Om te kunnen reizen met de metro in Rotterdam is het gebruik van een OV-Chipkaart verplicht. Er zijn verschillende OVchipkaarten. Deze kaarten zijn te koop bij (metro)stations, verkoopautomaten, diverse winkels en RET servicepunten.

  • Anonieme OV-chipkaart
  • Eenmalige OV-chipkaart
  • Persoonlijke OV-chipkaart
  • Zakelijke OV-chipkaart
  • Algemene OV-chipkaart

Anonieme OV-Chipkaart

Met een saldo van € 4,00 op deze chipkaart kun je gelijk in de metro stappen. Inchecken gebeurt door de kaart voor de kaartlezer te houden en uitchecken door vóór je uitstapt de kaart weer voor de kaartlezer te houden. Het verschuldigde bedrag wordt dan verwerkt op de chipkaart. Het saldo op de chipkaart moet minimaal € 4,00 zijn, omdat dit het bedrag is wat automatisch wordt afgeschreven op het moment dat je incheckt. Bij het uitchecken is precies bekend voor welk bedrag  je hebt gereisd en wordt dit aangepast op je chipkaart.

Deze chipkaart kun je delen met anderen. Helaas kun je niet tegelijkertijd samen met dezelfde OV-chipkaart reizen. Het opladen kun je doen bij een servicepunt zoals supermarkten, (metro)stations en ook online. Voor de chipkaart betaal je eenmalig €7,50. Het opladen via een automaat is gratis. Als je online of via een vervoerder oplaadt kunnen daar kosten voor in rekening worden gebracht.

Persoonlijke OV-chipkaart

Als je regelmatig met de metro reist dan is deze chipkaart gemakkelijker in gebruik. Voor de persoonlijke OV-chipkaart betaal je ook eenmalig € 7,50. Het saldo dient ook minimaal   € 4,00 te zijn om met de metro te kunnen reizen. En deze chipkaart is ook op te laden bij de hierboven genoemde servicepunten. Met de persoonlijke chipkaart kun je een maand- of jaarabonnement nemen om goedkoper te reizen.

Je kunt deze chipkaart instellen op automatisch opladen. Als je deze instelling gebruikt hoef je niet te beschikken over een minimaal saldo van € 4,00 op je chipkaart en je kunt je persoonlijke reisgegevens inzien. Een persoonlijke OV-Chipkaart is 5 jaar geldig. Je kunt hem hier aanvragen. Persoonlijke OV-chipkaarten zijn alleen beschikbaar voor inwoners van Nederland, België en Duitsland. Het bevat de naam, foto en geboortedatum van de houder. Ouderen van 65+ en kinderen van 4 t/m 11 jaar krijgen 34% korting.

Eenmalige OV-chipkaart

Reis je maar één keer met de metro dan kun je een RET 2 uur chipkaart kopen. Na de 1ste keer inchecken kun je twee uur met de metro, bus en tram van de RET reizen. Deze chipkaart kost € 4,00. De laatste keer inchecken moet binnen de twee uur,  hierna moet je dan wel binnen vijftien minuten uitchecken.

Wanneer je een dagje uit bent in Rotterdam, dan is de RET 1 dag chipkaart misschien meer iets voor jou. Voor € 8,50 kun je reizen vanaf de 1ste keer inchecken tot 04:00 uur in de nacht. Let op: het is geen 24-uurs kaart. Met deze chipkaart kun je naast de metro ook met de bus en tram van RET reizen. Je moet wel iedere keer in- en uitchecken anders reis je illegaal en kun je een boete krijgen. Een RET kinderdagkaart kost € 4,00 en is voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

Zakelijke OV-Chipkaart

Dit is een persoonlijke OV-chipkaart die op naam van het bedrijf staat waar je voor werkt.

Algemene OV-chipkaart

Heb je een chipkaart van bijvoorbeeld de NS, kijk dan of er OV-chipkaart op staat en je kunt hem eenvoudig in de metro in Rotterdam gebruiken.

Met barcode in de metro

De RET biedt een Barcode App aan waarmee via je telefoon eenvoudig een mobiel ticket voor de metro in het RET vervoergebied gekocht kan worden. Dit is ideaal wanneer je niet beschikt over een OV-chipkaart of als er geen verkoopautomaat aanwezig is. Met de barcode kun je in- en uitchecken bij de metro en toon je het vervoerbewijs op je mobiel aan de chauffeur of conducteur. De RET barcode ticket is er voor RET 2 uur en RET 1 dag ticket.

De metro in Rotterdam

Fietsen is erg populair. Toch is de fiets meenemen in het openbaar vervoer geen vanzelfsprekendheid. Wilt u uw fiets meenemen in de metro ? In metrolijnen A, B, C, D en E is het meenemen van de fiets toegestaan, behalve tijdens de spits; dit is van maandag t/m vrijdag vóór 09.00 uur en tussen 16.00 en 18.30 uur.

Honden mogen gratis meereizen in de metro. De RET wijst erop dat er wel rekening gehouden moet worden met andere reizigers en de hond zowel in de voertuigen als op de stations aangelijnd dient te zijn. De zitplaatsen zijn bestemd voor passagiers en honden mogen daarom niet op de banken zitten. Voor andere huisdieren bestaat de mogelijkheid deze mee te nemen als handbagage in een reismandje.

Roken is verboden op de stations, in de voertuigen en bij de haltes. Het rookverbod geldt ook voor de e-sigaret of vaper. Bij overtreding riskeer je een boete van minimaal € 95,00. Dit is exclusief administratiekosten.

Op RET stations is fotograferen en filmen niet toegestaan, tenzij je toestemming hebt van de RET. Het is ook niet toegestaan om zonder toestemming het personeel te fotograferen, filmen of geluidsopnamen te maken.

Door de regels na te leven is uw reis al voor meer dan de helft geslaagd.