Bordje met daarop geschreven 27 april Koningsdag

Koningsdag

8 april 2020 • 2 min leestijd

Algemeen

Koningsdag 2020 gaat niet door zoals gepland was. Vanwege het coronavirus zijn de geplande festiviteiten helaas afgelast. De Landelijke Oranjebond heeft een alternatief programma opgesteld. De Woningdag, vanwege de Lock down, is het alternatief. De jaarlijkse vrijmarkt wordt vervangen door een online kleedjesmarkt. De NOS zendt op Koningsdag beelden uit waarin men terugblikt op eerdere Koningsdagen. In de middag tussen 15:00 en 16:00  uur zullen diverse artiesten alternatieve optredens verzorgen, waarbij vooral gedacht wordt aan de ouderen en andere kwetsbare groepen in de samenleving. Aansluitend zullen we om 16:oo uur een proost uitbrengen op de geboortedag van Koning Willem Alexander.

Geschiedenis van Koningsdag

Koningsdag 2014 was de eerste keer dat er in Nederland een Koningsdag gevierd werd ter ere van de verjaardag van Koning Willem Alexander. Op 30 april 2013 werd hij ingehuldigd als Koning der Nederlanden. Zijn moeder, Koningin Beatrix, heeft die dag afstand van de Troon genomen. In dat jaar werd er geen officiële Koninginnedag of Koningsdag gevierd vanwege de Troonswisseling.

Koning Willen Alexander samen met Prinses maxima

De verjaardag van Willem Alexander is een officiële vrije dag in Nederland. Sinds 2015 bezoekt onze Koning samen met Koningin Maxima en de rest van de Koninklijke familie één gemeente tijdens de viering. Er wordt gekozen voor een belangrijke gemeente in een bepaalde regio in Nederland. Deze gemeente laat zich dan via de NOS zien aan heel Nederland omdat die dag live wordt uitgezonden op televisie. Koningsdag 2020 zou door de Koninklijke familie in Maastricht worden gevierd. Op Koningsdag 2019 werd Amersfoort bezocht door de Koninklijke familie.

De kans bestaat dat Koningsdag nu in 2021 in Maastricht door de Koninklijke familie wordt gevierd, maar daarover is nog geen definitieve beslissing gemaakt.

Koninginnedag

In de periode dat Koningin Beatrix ons land bestuurde werd Koninginnedag op 30 april gevierd. Dit was van 1981 t/m 2012.

Staatsloterij Koningsdag

De Staatsloterij heeft ieder jaar een terugkerende extra trekking op Koningsdag. De eerste Hoofdprijs in 2014 was € 10.000,- netto per maand voor een periode van dertig jaar. In 2020 is de Hoofdprijs een bedrag van € 250.000 netto per jaar voor een periode van twintig jaar. Deze prijzen zijn belastingvrij.

Algemeen